Dôsledky klimatickej krízy majú dopad na zimné športy čoraz viac. Sú olympijské disciplíny v ohrození?

TA3 TASR
7.2.2022 13:01

Americký bežec na lyžiach Gus Schumacher počas zimných olympijských hier v čínskom Pekingu povedal, že celosvetový nárast teplôt ohrozuje zimné športy. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá o tom písala v pondelok.

Dôsledky klimatickej krízy majú dopad na zimné športy čoraz viac. Sú olympijské disciplíny v ohrození?
TASR/AP

"Som presvedčený, že klimatická zmena bude mať v najbližších rokoch na náš šport najväčší vplyv," povedal tento 21-ročný rodák z Aljašky. Takáto zmena podľa jeho slov "lyžovanie znemožní". Olympijské športoviská v meste Čang-ťia-kchou, kde sa konajú olympijské súťaže v behu na lyžiach, biatlone i akrobatickom lyžovaní, sú vytvorené z umelého snehu. To podľa Schumachera predstavuje známku blížiacich sa zmien, pretože menej zrážok obmedzuje možnosti pretekárov na tréning a súťaženie.

Mnohí pretekári v snowboardingu a v akrobatickom lyžovaní sa o "lepivom" umelom snehu vyjadrujú pozitívne, pretože im umožňuje lepšiu kontrolu pri jazde dole svahom, píše Reuters. Bežci na lyžiach a biatlonisti však pohyb na suchom snehu v teplotách pod bodom mrazu pokladajú za náročný.

Schumacher povedal, že použitie umelého snehu má vplyv na oblasť športu i na životné prostredie. Nedostatok prírodného snehu podľa jeho slov takisto obmedzuje priestor pretekárov na rozcvičenie sa.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odmieta kritiku rozhodnutia použiť na olympiáde v Pekingu umelý sneh. "Umelý sneh sa v zimných súťažných športoch používa už celé desaťročia," uviedla Marie Salloisová z vedenia MOV. Zimné olympijské hry podľa jej slov nie sú výnimka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok