V Senegale vypukli veľkolepé oslavy. Reprezentačný tím západoafrickej krajiny vyhral vo finále

TA3
7.2.2022 11:55

Senegalským futbalistom sa na tretí pokus podarilo uspieť vo finále Afrického pohára národov. Po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase i predĺžení zvíťazili v jedenástkovom rozstrele, v ktorom zdolali Egypt 4:2. V nedeľnom vyvrcholení turnaja nedovolili severoafrickému súperovi pridať do zbierky ôsmy kontinentálny titul a vylepšiť tak svoj vlastný rekord. Zatiaľ poslednýkrát ovládli "faraóni" kontinentálny šampionát v roku 2010.

Senegal zložil finálový reparát, v roku 2019 podľahol vo finále APN Alžírsku 0:1. Prvýkrát sa v záverečnom súboji predstavil v roku 2002, keď nestačil na Kamerun, s ktorým uhral takisto bezgólovú remízu, no v rozstrele prehral 2:3. Hrdinom zápasu, v ktorom sa proti sebe postavili dve hviezdy anglického Liverpoolu, bol napokon Senegalčan Sadio Mane. Ten síce najprv nepremenil v 7. minúte stretnutia penaltu, v piatej sérii rozstrelovej lotérie však už nezaváhal a získal pre svoju krajinu prvú víťaznú trofej pri šestnástej účasti. 

"Ukazuje to, že ak pracujete dosť tvrdo a ak vytrváte, dosiahnete svoj cieľ," cituje TASR z vyjadrenia, ktoré tréner Senegalu Aliou Cisse poskytol po historickom víťazstve pre katarské médiá. Kouč, ktorý bol kapitán národného mužstva práve pri prvej finálovej prehre pred 20 rokmi, následne dodal: "Veľmi ma to vzalo, som dojatý. Senegalský ľud na túto trofej čakal 60 rokov."

V egyptskom tábore vkladali nádeje do kanoniera "The Reds" Mohameda Salaha. Jeho strelu do vinkla však tesne pred koncom druhého polčasu zneškodnil Edouard Mendy. V rozstrele sa už Salah na rad nedostal a ešte pred úspešným pokusom klubového spoluhráča Maneho sa mu do očí tlačili slzy. Pre 29-ročného futbalistu by to bol prvý triumf z afrického šampionátu, musí si však minimálne dva roky počkať. "Sme skutočne sklamaní, o tom je však futbal. Buď vyhráte, alebo prehráte," uviedol brankár Mohamed Abou Gabal.

Senegal má šancu nadviazať na historický úspech už v marci. Budúci mesiac sa stretne práve s Egyptom v záverečnej 3. fáze kvalifikácie MS, víťaz dvojzápasu sa kvalifikuje do Kataru. Svoj najlepší výsledok na tomto turnaji dosiahli Senegalčania pri svojej prvej účasti v roku 2002, keď sa prebojovali do štvrťfinále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok