V Kežmarku začali práce na geotermálnom vrte

TA3 TASR
7.2.2022 10:46

V podtatranskom meste Kežmarok začali práce na geotermálnom vrte, investičné náklady na projekt podľa predpokladov presiahnu tri milióny eur. Vrt na sídlisku Juh za základnou školou a bytovkou na Levočskej ulici bude slúžiť na výrobu tepla pre kežmarské domácnosti.

Konateľ spoločnosti GEOVRT Kežmarok Rastislav Gaľa uviedol, že po ukončení prác na príprave plochy pre vrtnú súpravu a kompletizácii vrtnej plošiny, sa v týchto dňoch začalo s realizáciou samotného vrtu. "Celá technológia pozostáva zo 40 kamiónov príslušenstva a 15 kamiónov vrtnej súpravy, ktorá pochádza od nemeckej spoločnosti a váži 84 ton," priblížil Gaľa s tým, že vrtná veža má výšku 34 metrov a dokáže rozpohybovať vrtné náradie silou 220 ton. Odvŕtaný materiál bude vyplachovaný na povrch dvoma čerpadlami s výkonom 2000 litrov za minútu. Zhotoviteľom je slovensko-maďarské konzorcium firiem.

"Našou dlhodobou snahou v Kežmarku, je minimalizovať znečisťovania životného prostredia a hľadať alternatívne spôsoby zabezpečovania nevyhnutných životných potrieb. K takým v súčasnosti patria aj výroba elektrickej energie a výroba tepla. Realizáciou geotermálneho vrtu môže mesto získať obnoviteľný zdroj energie, ktorý by bol využívaný pre účely vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody," uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Rýchlosť vŕtania závisí od viacerých faktorov, predpokladaná dĺžka je 55 dní. Plánovaná hĺbka vrtu je je 2500 metrov. "Po odvŕtaní budú nasledovať skúšky vrtu, pri ktorých sa overia dosiahnuté parametre, a to najmä teplota a výdatnosť geotermálnej vody. V prípade, že sa dosiahnu očakávané hodnoty, bude jasné, koľkým domácnostiam v Kežmarku bude tento jedinečný a hlavne náš domáci obnoviteľný zdroj energie dodávať teplo a teplú vodu," upozornil Gaľa a zároveň požiadal obyvateľov o zhovievavosť. Počas vrtných prác totiž bude dochádzať k zvýšenému hluku a pohybu mechanizmov v okolí vrtnej plošiny.

Po realizácii a kolaudácii vrtu bude celé okolie zrevitalizované a pribudne pri ňom vonkajšie cvičisko s lavičkami, stojany na bicykle a informačná tabuľa o význame diela pre komunitu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok