Merkelová pripúšťa veľkú koalíciu

TA3
2.12.2012 18:12

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá chce zostať vo funkcii aj po voľbách v roku 2013, by určite rokovala o vytvorení koalície s opozičnými Zelenými a sociálnymi demokratmi (SPD) v prípade, ak nebude môcť vládnuť ako doteraz s liberálmi (FDP).

Merkelová pripúšťa veľkú koalíciu
SITA

"Stratila by som všetku dôveryhodnosť, keby som ako kancelárka, ktorá viedla veľkú koalíciu s SPD, povedala, že s nimi nebudem rokovať. Ale po veľkej koalícii netúžim, skôr chcem pokračovať v kresťansko-liberálnej vláde," uviedla Merkelová.

Súčasné prieskumy verejnej mienky však signalizujú vývoj smerujúci k tzv. veľkej koalícii. Podľa dnes zverejneného prieskumu inštitútu Emnid by Merkelovej kresťanskí demokrati (CDU) vyhrali voľby so ziskom 38 percent hlasov, no FDP by dostala len štyri percentá, takže by o jedno percento minula hranicu na vstup do parlamentu. SPD by podľa prieskumu získala 28 percent a Zelení 14 percent hlasov, takže ani tieto dve strany by spolu nemali väčšinu.

Merkelová vládla s SPD v rokoch 2005-2009, ale po ďalších voľbách zostavila vládu s FDP, ktorá získala rekordných 14,6 percenta hlasov. Liberáli však čoskoro zaznamenali hlboký prepad preferencií a vypadli z viacerých krajinských parlamentov. Teraz im hrozí, že sa nedostanú ani do spolkového parlamentu.     Kancelárka ďalej konštatovala, že vzťah CDU a  Zelených sa postupom času normalizoval. "Kde predtým boli zdanlivo neprekonateľné rozdiely a poslanci CDU sa museli obhajovať, ak jedli pizzu so zelenými, dnes vládne iný tón a rozhovory sú nekomplikované. To je povzbudzujúce," povedala Merkelová. Porovnanie programov oboch strán však podľa nej ukáže, že v otázkach dôležitých pre budúcnosť Nemecka sú si bližšie CDU a FDP než CDU a Zelení alebo CDU a SPD. Nálady voličov na regionálnej úrovni preveria najbližšie 20. januára voľby v spolkovej krajine Dolné Sasko, kde v súčasnosti vládne koalícia CDU-FDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok