USA neposielajú svojich vojakov do Európy, aby začali vojnu s Ruskom, uviedol Bidenov poradca

TA3 TASR
6.2.2022 18:52

Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu vyhlásil, že Spojené štáty neposielajú svojich vojakov do Európy, aby začali vojnu s Ruskom.

vojaci USA armáda 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Sullivan to uviedol v rozhovore pre televíziu Fox News a po tom, čo Spojené štáty do Nemecka a východnej Európy presunuli 3-tisíc svojich vojakov. Podľa Sullivana má prezident Biden "už mesiace jasno v tom, že Spojené štáty nepošlú (vojenské) sily (do Európy), aby začali vojnu alebo bojovali s Ruskom na Ukrajine". Spresnil, že USA vyslali svoje jednotky "do Európy na obranu územia NATO".

Sullivan pre program Meet the Press televízie NBC konštatoval, že "k vojenskej eskalácii a invázii na Ukrajinu môže dôjsť kedykoľvek". "Myslíme si, že Rusko vytvorilo možnosti pre veľkú vojenskú operáciu, a tvrdo sme pracovali na príprave (našej) reakcie," povedal Sullivan.

Podľa neho Biden zjednotil spojencov, "posilnil a uistil našich partnerov na východnom krídle, poskytol materiálnu podporu Ukrajincom a ponúkol Rusom diplomatickú cestu."

Ukrajina v nedeľu trvala na tom, že šanca vyriešiť rastúce napätie s Ruskom prostredníctvom diplomacie je väčšia ako možnosť, že dôjde k útoku. AFP pripomenula, že americkí predstavitelia opakovane varovali, že Kremeľ zhromaždil pozdĺž hranice so svojím prozápadným susedom 110-tisíc vojakov. Nateraz však stále nie je jasné, či sa ruský prezident Vladimir Putin skutočne odhodláva na inváziu.

Predstavitelia amerických tajných služieb v posledných dňoch informovali amerických Kongres a európskych spojencov, že ruské jednotky nahromadené na hraniciach s Ukrajinou zvyšujú svoju početnosť rýchlosťou, ktorá by Putinovi poskytla palebnú silu, ktorú potrebuje na rozsiahlu inváziu – asi 150-tisíc vojakov – v priebehu niekoľkých týždňov.

Sullivan v rozhovore pripustil, že vojenské operácie Ruskej federácie môžu mať mnoho podôb, vrátane možnosti anexie  území na východnej Ukrajine, známych ako Donbas, hybridných operácií, kybernetických útokov, politickej destabilizácie, pričom v hre podľa neho je aj "totálna invázia". AFP poznamenala, že Rusko popiera, že by malo takéto plány.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok