Africká únia prerušila diskusiu v rámci summitu. Zabránila tak roztržke medzi členskými štátmi

TA3 TASR
6.2.2022 15:25

Africká únia prerušila v nedeľu diskusiu o Izraeli a jeho štatúte pozorovateľa, ktorá prebiehala v rámci druhého dňa summitu Africkej únie v etiópskej metropole Addis Abeba. Zabránila tak hlasovaniu, ktorého výsledok mohol vyvolať bezprecedentný politický rozkol medzi jej 55 členskými štátmi.

Africká únia prerušila diskusiu v rámci summitu. Zabránila tak roztržke medzi členskými štátmi
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov. "Diskusia ohľadom Izraela bola nateraz pozastavená a namiesto nej bude zriadený výbor, ktorý sa touto otázkou bude zaoberať," povedal agentúre AFP jeden z diplomatov.

Členmi tejto komisie budú predstavitelia Juhoafrickej republiky a Alžírska, ktoré kritizovali rozhodnutie udeliť Izraelu štatút pozorovateľa, ako aj Rwandy a Konžskej demokratickej republiky, ktoré s rozhodnutím súhlasili.

O členstvo navyše údajne požiadal aj Kamerun, zatiaľ čo Juhoafrická republika navrhla aj Nigériu. Komisia by mala pozostávať z dokopy šiestich členských štátov, priblížili diplomati.

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja v sobotu vyzval Africkú úniu, aby Izraelu odobrala štatút pozorovateľa, pretože porušuje ľudské práva Palestínčanov.

Medzi členskými štátmi Africkej únie v tejto súvislosti vypukli vlani v júli názorové nezhody, keď predseda Komisie Africkej únie Moussa Faki Mahama tento štatút židovskému štátu udelil.

Svoj nesúhlas s týmto rozhodnutím dali vzápätí najavo viaceré členské štáty Africkej únie vrátane Juhoafrickej republiky, ktorej predstavitelia namietali, že akreditácia Izraela je v rozpore s politikou Africkej únie, ktorá oficiálne podporuje okupované palestínske územia. Mahamatovmu rozhodnutiu navyše podľa kritikov nepredchádzala dostatočná diskusia.

Medzi pozorovateľov pri Africkej únii patrí napríklad aj Severná Kórea, Európska únia či Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS, približuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok