Aké ambície majú mimoparlamentné strany v komunálnych voľbách? Drucker má v rukáve vlastného kandidáta

TA3 TASR
6.2.2022 12:45

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý by mal byť kandidátom strany Dobrá voľba a Umiernení na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Predseda mimoparlamentnej strany Tomáš Drucker to naznačil v nedeľňajšej diskusnej televíznej relácii TA3 V politike.

Spolu s ďalšími lídrami mimoparlamentných strán sa vyjadroval k postupu v nadchádzajúcich jesenných voľbách do orgánov samosprávy obcí a miest a orgánov samosprávnych krajov. Drucker zároveň uviedol, že strana hľadá a zvažuje možnosti predvolebných koalícii, vie si dobre predstaviť napríklad spoluprácu s SaS či KDH. "Podporíme aj pána Majerského v prípade jeho kandidatúry na predsedu Prešovského samosprávneho kraja," dodal.

Predseda kresťanských demokratov Milan Majerský uviedol, že o možnostiach predvolebnej spolupráce v KDH diskutujú, koaličné zmluvy by mali byť podpísané v horizonte marca až apríla. Zo spolupráce vylúčil extrémistov, kluby majú inak v krajoch pri tvorbe koalícii voľnú ruku. "Ich rozhodnutie budeme rešpektovať," povedal Majerský.

Predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík uviedol, že do predvolebnej spolupráce určite nepôjde s SaS a Progresívnym Slovenskom, ostatné je podľa jeho slov otázkou diskusií a rokovaní, prípadné spojenie s ĽSNS pri komunálnych a krajských voľbách nevynímajúc. Uhrík jednoznačne neodmietol ani opätovnú kandidatúru na post predsedu samosprávneho kraja. "Nevylučujem, že mám ambíciu," povedal s tým, že v prípade úspechu by sa vzdal postu poslanca Európskeho parlamentu.

Predseda strany Aliancia Krisztián Forró naznačil, že v krajoch a regiónoch, kde má strana zastupujúca maďarskú národnostnú menšinu silnú podporu sa pokúsi postaviť vlastných kandidátov na šéfov kraja, o konkrétnych menách však je ešte predčasné hovoriť.

Témou relácie bola aj obranná dohoda

Podľa predsedu hnutia Republika Milana Uhríka minister obrany Jaroslav Naď a šéf diplomacie Korčok podpisom obrannej dohody s USA vo Washingtone zradili Slovensko. Rovnaký názor má aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Uhrík tvrdí, že Slovensko danú zmluvu nepotrebuje a jej podoba je v porovnaní s inými krajinami nevýhodná. 

Predseda strany KDH Milan Majerský uviedol, že podpis obrannej dohody by podporil. Predchádzať by tomu však podľa neho malo preskúmanie zmluvy Ústavným súdom Slovenskej republiky. Predsedovia mimoparlamentných strán Republika, KDH, Aliancia a Dobrá voľba sa zhodli, že interpretačná doložka k zmluve s USA je zbytočná. Vstup Ukrajiny do NATO je podľa Tomáša Druckera nereálny. Ako dôvod uviedol jej chýbajúcu územnú celistvosť. Za týchto okolností podľa Druckera v žiadnom prípade nemôže do aliancie vstúpiť. V prípade ak by sa tak udialo tvrdí, že by sa NATO automaticky ocitlo vo vojne s Ruskom. 

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok