Lídri Francúzska, Nemecka a Poľska sa stretnú v Berlíne. Témou rokovaní bude bezpečnosť v Európe

TA3 TASR
5.2.2022 20:39

Stretnutie lídrov Francúzska, Nemecka a Poľska v rámci formátu tzv. Weimarského trojuholníka sa uskutoční budúci utorok 8. februára v Berlíne. Témou ich rokovaní bude bezpečnosť v strednej a východnej Európe. Pre agentúru PAP to v sobotu povedal šéf poľskej prezidentskej kancelárie Pawel Szrot.

Brandenburská brána Berlín
wiki

"Prezident Andrzej Duda sa nasledujúci utorok stretne s (francúzskym) prezidentom (Emmanuelom) Macron a (nemeckým) kancelárom (Olafom) Scholzom vo formáte Weimarského trojuholníka," uviedol Szrot.

Pre agentúru Reuters Szrot predtým uviedol, že táto schôdzka je "súčasťou diplomatického úsilia na zmiernenie napätia po tom, čo Rusko neďaleko Ukrajiny zhromaždilo približne 100-tisíc vojakov". Trilaterálne stretnutie medzi Varšavou, Berlínom a Parížom avizovala PAP už vo štvrtok, presný termín ale vtedy ešte známy nebol.

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Washington obviňuje Moskvu z toho, že pripravuje vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rusko popiera tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok