Nemecký exkancelár Schröder bol nominovaný do správnej rady predstavenstva Gazpromu

TA3 TASR
4.2.2022 19:48

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, dlhoročný priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, bol v piatok nominovaný do predstavenstva ruského štátneho energetického gigantu Gazprom.

Nemecký exkancelár Schröder bol nominovaný do správnej rady predstavenstva Gazpromu
TASR/AP

Oznámenie prišlo v čase, keď napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti s Ukrajinou prudko stúpa, a keď sa energetická závislosť Západu od Ruska stáva predmetom vyšetrovania. Schrödera (77) a ďalších kandidátov na zozname zverejnenom vo vyhlásení spoločnosti Gazprom musí ešte potvrdiť na poste valné zhromaždenie akcionárov v júni.

Napriek zhoršujúcim sa vzťahom medzi Nemeckom a Ruskom je už Schröder predsedom predstavenstva ruského ropného gigantu Rosnefť. A je tiež vo výbore akcionárov kontroverzného plynovodu Nord Stream 2, ktorý vybudoval Gazprom. Prokremeľský postoj bývalého kancelára často rozhneval Berlín, pričom obavy z ruskej invázie na Ukrajinu tento hnev ešte zvýšili.

Schröder nedávno obhajoval rozhodnutie Moskvy zhromaždiť ruských vojakov na ukrajinskej hranici. Súčasný nemecký kancelár Olaf Scholz musel verejne ubezpečiť, že ho jeho predchodca v súčasnej kríze neovplyvní. „Nepýtal som sa ho na rady, ani mi ich nedal,“ povedal Scholz, ktorý má tento mesiac navštíviť Kyjev a Moskvu, aby prediskutoval krízu na rusko-ukrajinskej hranici.

Poslankyňa liberálnej FDP Marie-Agnes Strack Zimmermannová po piatkovom vyhlásení Gazpromu vyzvala, aby boli Schröderové privilégiá ako bývalého kancelára spochybnené. A na sociálnej sieti Twitteri ho obvinila, že „ubližuje“ krajine. Nemecko v energetike úzko spolupracuje s Moskvou, pričom 55 % plynu pre svoju spotrebu dováža z Ruska. Berlín chce teraz rozvíjať výstavbu terminálov na skvapalnený plyn, aby znížil svoju energetickú závislosť od Ruska. Gerhard Schröder bol nemeckým kancelárom v rokoch 1998 až 2005 a v rokoch 1999 až 2004 predsedom Sociálnodemokratickej strany SPD. Informovala o tom agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok