Egyptský súd odložil verdikt o legitimite ústavodarného zhromaždenia

TASR
2.12.2012 10:15

Egyptský najvyšší ústavný súd odložil dnes s napätím očakávaný verdikt o legitimite ústavodarného zhromaždenia kontrolovaného islamistami. Súd zdôvodnil odklad vynesenia rozsudku "administratívnymi" dôvodmi.

Egyptský súd odložil verdikt o legitimite ústavodarného zhromaždenia
SITA

Pred sídlom súdu v Káhire sa dnes v očakávaní zverejnenia politicky citlivého verdiktu zhromaždili tisíce stúpencov islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Demonštranti vyjadrovali odhodlanie zabrániť sudcom vo vstupe do budovy.

Stočlenné ústavodarné zhromaždenie tento týždeň schválilo návrh novej ústavy s 234 článkami v zrýchlenom konaní. Hlasovanie prebehlo bez prítomnosti liberálne a kresťansky orientovaných členov zboru, ktorí ho opustili na protest proti priveľkému vplyvu islamistov. Stúpenci Moslimského bratstva vopred odmietli prípadné spochybnenie legitímnosti ústavodarného zhromaždenia s argumentom, že egyptskú justíciu stále ovládajú sudcovia lojálni k zosadenému prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

O kontroverznom návrhu novej ústavy budú Egypťania hlasovať v referende 15. decembra. Podľa opozičných kritikov text novej ústavy obmedzuje práva žien, okliešťuje právomoci súdov a dáva priveľký vplyv náboženským entitám na legislatívny proces. Sekulárna, ľavicová a kresťanská opozícia ostro kritizujú aj minulotýždňový dekrét prezidenta, vďaka ktorému sú jeho rozhodnutia právne nenapadnuteľné až do zvolenia nového parlamentu. Rovnakú právnu imunitu prezident poskytol aj ústavodarnému zhromaždeniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok