FOTO: Staré čínske vynálezy svet využíva dodnes, s niektorými sa spájajú temné príbehy

TA3 ČTK hm
7.2.2022 11:00

Čína je krajinou zahŕňajúcou nielen obrovské mestské oblasti s vyspelým priemyslom, ale aj odľahlé oblasti bez akýchkoľvek moderných vymožeností. Je tiež jednou z najstarších civilizácií, ktoré na svete stále existujú. Jej dlhá história umožnila obyvateľom vyvinúť mnoho vynálezov, z ktorých mnohé používame dodnes.

Dáždniky dáždniková ulica artfestival 1140 px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Spravodajský server Yahoo! News pripravil krátky prehľad vynálezov a objavov, ktoré vznikli vďaka múdrosti starých Číňanov. 

Lampióny

Pravdepodobne ste už videli svietiace papierové lampióny, ktoré je možné vypustiť do vzduchu a nechať vyletieť vysoko do atmosféry. Číňania tieto lampióny vytvorili, aby ich mohli používať pri oslavách a sviatkoch. Lampióny fungujú rovnako ako horkovzdušné balóny. Horiaca sviečka v spodnej časti ohrieva vzduch vnútri - a pretože má horký vzduch menšiu hustotu ako studený, zodvihne papierový lampión do vzduchu.

lampión TASR/AP

Šarkan

Za milé detské spomienky na púšťanie šarkanov môžete poďakovať starým Číňanom. Šarkany boli pôvodne vyvinuté pre náboženské slávnosti, ale potom sa stali obľúbenými hračkami detí a dospelých. Neskôr sa zo šarkanov vyvinuli veľké ľudské klzáky. Tento príbeh má však aj svoju temnú stránku. Pri testovaní klzákov sa k ním priväzovali väzni, ktorých potom s klzákom pustili zo skaly. Môžeme iba dúfať, že všetky testy boli úspešné.

jeseň šarkany deti 1140 (TASR) TASR

Kompas

Kompas pomáha pri navigácii s využitím magnetického poľa Zeme. Keď Číňania kompas vynašli, jeho jediným účelom bolo zaistiť, aby stavali svoje domy smerom na juh. Vtedy sa verilo, že cez domy otočené na juh môžu prúdiť dobré vibrácie prírody.

kompas TASR/Branislav Caban

Hodváb

Veľmi dôležitý vynález! Keď sa vyliahnu vajíčka húsenice priadky morušovej, strávia celý život trvajúci šesť týždňov pojedaním lístkov morušovníka, aby dostatočne vyrástli. Potom príde čas sa zakukliť. Priadka z tela vylučuje hodvábne vlákno, ktoré okolo seba ovíja a vytvára kokón (zámotok z vlákien). Každá húsenica priadky morušovej vyprodukuje jedno vlákno hodvábu, ktoré je dlhé asi 90 metrov. Starí Číňania zbierali kokóny a varili ich vo vode, aby sa vlákna dali rozmotať. Číňania držali proces výroby hodvábu v tajnosti, aby tak zostali jeho jedinými dodávateľmi. Zvyšok sveta za hodváb platil zlatom.

priadka morušová TASR/AP

Strelný prach

Strelný prach vznikol náhodou, keď sa starí čínski chemici snažili vyvinúť lekvár, ktorý by ľuďom umožnil žiť večne. Namiesto toho vznikla táto výbušná zmes. Číňania však strelný prach používali na výrobu ohňostrojov. Až Európania prišli na spôsob, ako silu strelného prachu použiť v zbraniach.

Papier

I keď dnes pokladáme papier za niečo veľmi obyčajného, patril medzi najvýznamnejšie vynálezy v dejinách ľudstva. Po prvýkrát ho vytvoril asi pred 2000 rokmi istý čínsky dvorný úradník. Zmiešal kúsky morušovej kôry, konope a handier s vodou, a premenil to všetko na hustú pastu. Zmes potom vylisoval do tenkých listov a vysušil do podoby papiera.

papierne_papier_závod TASR/AP

Seizmografy

Prvý moderný prístroj schopný zachytiť zemetrasenie bol vyrobený až v roku 1848. Číňania však prišli s vlastným seizmografom už o niekoľko tisíc rokov skôr. Ich vynález bol však omnoho umeleckejší. Skladal sa z takmer dvoch metrov širokej konvice s ôsmimi kovovými drakmi rozmiestnenými na vnútornej strane. Každý drak držal v tlame bronzovú guľu a pod ním bola soška ropuchy. Keď sa zem začala triasť, gule spadli do ropuších úst a zvuk nárazu varoval ľudí v okolí.

To sú len niektoré z mnohých známych vecí, ktoré sa pred tisíckami rokov objavili v starej Číne. Medzi ďalšie patria napríklad dáždnik, papierové peniaze, počítadlo, porcelán, lodné kormidlo, traktor, čaj, hodiny, písací stroj, proces tavenia železa, rakety, bronz, zubná kefka a mnoho ďalších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok