Tlak na Johnsona sa stupňuje, pre škandály ho opúšťajú spolupracovníci

TA3
4.2.2022 10:17

Britského premiéra Borisa Johnsona opúšťajú jeho najbližší spolupracovníci. Vo štvrtok zo svojich funkcií odstúpili hneď štyria. Traja z nich dali výpoveď pre kauzu večierkov priamo v úrade britského premiéra na Downing Street v Londýne počas pandemických lockdownov.

Úrad britskej vlády oznámil, že šéf personálneho oddelenia Dan Rosenfield aj Johnsonov osobný tajomník Martin Reynolds rezignovali na svoje funkcie. Ich výpovede boli prijaté. Obaja budú ale pracovať dovtedy, kým sa nenájdu ich nástupcovia. Funkcie šéfa komunikačného oddelenia sa vzdal aj Jack Doyle s vysvetlením, že posledné týždne mali veľmi zlý vplyv na jeho rodinný život. Výpoveď dala aj šéfka politického oddelenia Munira Mirzová. 

"Myslím si, že tieto škandály poškodia dôveryhodnosť vlády v očiach verejnosti. Úplne chápem, že ľudia sú frustrovaní. Tú dôveru musíme získať späť. Čo sa týka mňa, budem sa snažiť splniť očakávania ľudí v oblasti, ktorú mám ako minister na starosti," povedal Rishi Sunak, britský minister financií. 

Premiér Boris Johnson je v súčasnosti pod tlakom. Pozadie veľkých spoločenských akcií na Dovning street, keď sa Briti z epidemických dôvodov nemohli schádzať, prešetrujú štátne úrady aj polícia. Johnsona už vyzvalo na odstúpenie 17 poslancov z jeho konzervatívnej strany. Ak sa pod výzvu podpíše 54 zákonodarcov, hlasovanie o nedôvere premiérovi sa v snemovni môže spustiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok