Stovky tibetských aktivistov protestovali pred sídlom Medzinárodného olympijského výboru

TA3
3.2.2022 23:10

Stovky tibetských aktivistov protestovali pred sídlom Medzinárodného olympijského výboru v Laussane. Tí prišli z viacerých európskych krajín, aby upozornili svetovú verejnosť, že v Číne sa neustále porušujú ľudské práva a činnosť režimu v ich oblasti spôsobuje kultúrnu genocídu.

protest_tibet.jpg
TA3

Čína obsadila Tibet v roku 1950 a označila túto akciu ako mierové oslobodenie. Tibeťania predstavujú 80 percent obyvateľov tejto autonómnej oblasti, avšak tá je pod najtvrdšou kontrolou čínskej vlády.

Šéfka tibetskej spoločnosti vo Švajčiarsku, pripomenula, že na utrpenie Tibeťanov po letnej olympiáde v roku 2008 upozornilo viac ako 150 ľudí, ktorí sa upálili, keďže v Tibete sa zosilneli reštrikcie. 

Následne boli tisícky obyvateľov zavraždených, uväznených a nezvestných. Preto teraz Tibeťania pripomínajú svetu, že olympijský výbor sa spolupodieľa na tejto genocíde, keďže vedel o týchto praktikách a predsa opäť udelilo Číne olympiádu. Aktivisti pripomínajú rovnako zlé zaobchádzanie s Ujgurmi, Južnými Mongolmi, s obyvateľmi východného Turkistanu, či najnovšie aj v Hong Kongu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok