Všetko o peelingu: Ktorá pleť ho potrebuje najčastejšie a kedy ho nepoužívať?

TA3/zm
7.2.2022 16:00

Kozmetický arzenál nejednej ženy v súčasnosti zahŕňa i peeling. Gél s drobnými čiastočkami nám dokonca odborníci odporúčajú používať niekoľkokrát do týždňa. Je to však univerzálne pravidlo a nemusí sadnúť každej pleti. Čím sa teda riadiť?

Všetko o peelingu: Ktorá pleť ho potrebuje najčastejšie a kedy ho nepoužívať?
Pexels/Polina Kovaleva

Aby vaša pokožka doslova žiarila, potrebuje peeling. Zbaví vás odumretých kožných buniek, a tak bude tvár ako znovuzrodená. Je však rozdiel, či ste majiteľkou suchej pleti alebo sa trápite s mastným, prípadne zmiešaným typom.

Vyčistená pleť

Zrejme vám do nedáva logiku, keď idete pleť vyčistiť peelingom, prečo by mala byť vopred čistá. Odpoveď je jednoduchá. Drobné mikročastice sa dostanú do hĺky, a keby ste na tvári mali napríklad ostatky mejkapu, zanášali by ste si ich do otvorených pórov. A tak alfa a omega používania peelingu je, aby ste sa pred jeho použitím dôkladne odlíčili.

Je vhodné použiť v tomto prípade i teplú vodu, ktorá póry otvorí a pripraví ich tak na  prichádzajúci krok v podobe scrubu.

Aplikácia scrubu

Všeobecne platí, že by sa peeling mal používať na navlhčenú tvár, inak by mohlo byť škriabanie drsnými časticami pre vás skôr v neprospech. Nemusíte tlačiť, zrniečka sa o všetko postarajú, len ich aplikujte krúživými pohybmi a vynechajte citlivú oblasť očí.

V prípade scrubov tiež čítajte návod na použitie, niektoré sa majú oplachovať okamžite, iné je dobré na pleti ponechať, pretože okrem mechanického čistenia môžu pôsobiť aj enzymaticky. To znamená, že sa odumreté kožné bunky odstraňujú pomocou AHA kyselín, a to bez trenia, len na základe zloženia peelingu.  

Frekvencia peelingu

Ako často, to je otázka. Používanie peelingu by malo zodpovedať vášmu typu pleti, inak si môžete uškodiť.

Normálnej pleti doprajte exfoliáciu raz za týždeň. Čím problematickejšia alebo mastnejšia je vaša pokožka, tým častejšie môžete peeling použiť. V takom prípade sa hovorí o frekvencii dvakrát do týždňa. Pozor, to neplatí pre tvár s akné, vtedy nie je peeling vôbec kozmetickým produktom pre vás. Opačný extrém je suchá pleť, ktorej postačí aplikácia raz za dva týždne, lebo malé drsné častice majú tendenciu ju ešte viac vysúšať.

Čím citlivejšiu pleť máte, tým by mali byť aj častice, ktoré peeling obsahuje, jemnejšie.

Výhody exfoliácie

Odstraňovanie kožných buniek vám môže pomôcť zlepšiť celkový stav pleti. Medzi najviditeľnejšie príklady patrí eliminovanie pigmentových škvŕn, zmenšenie pórov, ale aj prekrvenie pokožky a stimulácia tvorby kolagénu.    

Témy: Krása Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok