Všetko o tulipánoch vo váze: Neznesú sa s narcismi a vydržia dlhšie vďaka tomuto triku

TA3/zm
7.2.2022 08:00

Nielen blížiaci sa sviatok zamilovaných, ale aj očakávanie jari po dlhej zime, sa môže vo vašej domácnosti premietnuť do krásnej tulipánovej kytice vo váze. Aby vaša radosť z čerstvých rezaných kvetov trvala čo najdlhšie, pozrite sa, aké tipy sme pre vás dali do kopy.

Všetko o tulipánoch vo váze: Neznesú sa s narcismi a vydržia dlhšie vďaka tomuto triku
Pexels/lilartsy

Tulipány potešia nejednu ženu, ale aby vaša radosť vydržala čo najdlhšie, naučte sa niekoľko trikov a nezvädnú vám.

Neznesú sa s narcismi

Množstvo farieb, ale dokonca i tvarov, robí z tulipánov kvety, ktoré si pokojne vystačia vo váze i samé. No v prípade, že by ste sa predsalen rozhodli ich kombinovať s inými druhmi kvetov, dajte si pozor na jedny konkrétne.

Typickými jarnými kvetmi, hoci je toto ročné obdobie ešte len za dverami, sú okrem tulipánov i narcisy. V jednej spoločnej váze však nerobia dobrotu. Narcisy totiž vylučujú špecifický sliz, ktorý krásu a čerstvosť tulipánov doslova zabíja. A tak by ste ich nemali kombinovať. Keby ste chceli tulipánové zátišie niečím obzvlástniť, nebojte sa experimentov, s výnimkou tohto jediného.

Ožijú cez noc

Tulipány si v tomto období zrejme kúpite a neodrežete v záhrade. Kým však prídete domov, môže sa vám stať, že hlavičky povädnú. Nebojte sa, kytička nie je súca do koša, ešte sa to dá zachrániť. Zabaľte kvety do novín alebo iného papiera, a to až po hlavičky, aby ich držal papier vzpriamené. Kyticu dajte na noc do vody do kúpeľne, alebo na iné miesto, kde je tma. Stačí týchto pár apektov a do rána sú kvety ako nové a úplne čerstvé.

Prepichnite hlavičku

Ak ste milovníčkou sociálnych sietí, možno ste už tento trik videli alebo o ňom počuli. Kvety vo vode všeobecne ešte dozrievajú, čo v ich prípade znamená, že rozkvitajú. Obzvlášť pre re tulipány je typické, že sa kupujú ešte v puku.

Stačí, ak si zoberiete na pomoc špendlík alebo ihlu a púčik jemne prepichnete. Zabránite tak dozrievaniu kvetu, keďže sa preruší prísun živín z vody. To neznamená, že sa puk nerozvije, ale značne sa spomalí rozkvitnutie, a teda sa predĺži životnosť tulipánov.    

Šikmý rez

Tento trik je dôverne známy všetkým ženám, ktoré obľubujú kvetiny vo váze. Volá sa šikmý rez. Skrátka, stonku je potrebné na konci zrezať alebo odstrihnúť došikma, čo zabezpečí kvetom všeobecne, nielen tulipánom, že budú lepšie prijímať živiny z vody.

Uistite sa, že máte umytú vázu, aby v nej neboli baktérie, ktoré kvetom uškodia. Čo sa týka samotnej napustenej vody, mala by mať izbovú teplotu a byť denne menená. Ak nemáte hnojivo na kvety, ktoré by ste do vody priliali, rovnakú službu urobí aj lyžica cukru rozpusteného vo váze.

Témy: váza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok