Prezidentka nechápe svoj národ, myslí si Kéry. Nie sú dôkazy o tom, že prejav písal Valášek, uviedol Stančík

TA3
3.2.2022 20:56

Kancelária prezidenta urobila amatérsku chybu, keď médiám poslala prejav Zuzany Čaputovej s podpisom Tomáša Valášeka z Progresívneho Slovenska. Jej priaznivci mlčia. V relácii Téma dňa sme ponúkli priestor Zuzane Čaputovej, ako aj Tomášovi Valášekovi, obaja odmietli. Na otázky tak odpovedal politológ Jozef Lenč a poslanci Marián Kéry a Andrej Stančík.

td_13.jpg
TA3

Prezidentke došla trpezlivosť. Tým, ktorí ju vykresľujú ako americkú agentku odkázala, že stačilo. Proti Robertovi Ficovi a jemu podobným chystá právne kroky. Faktom je, že ak by sa hlava štátu dopustila vlastizrady, mala by čeliť obžalobe. Smer je ale silný iba rečami.

Politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč uviedol, že ak príhovor prezidentky vznikne aj na počítači slovenského politika, tak to nemožno označiť za "vlastizradu". Lenč tak reagoval na kritiku zo strany Roberta Fica. "Nemáme žiadny dôkaz toho, že pani prezidentka nemá vplyv na to, čo hovorí," myslí si politológ. 

"Vo všeobecnosti platí, že podstatnú časť príhovorov píšu ľudia, ktorí sú na to zamestnaní kanceláriou." Úlohou týchto ľudí je pripravovať prejavy, keďže prezidenti nemajú čas písať každý prejav. "Vnímam to iba ako fatálnu chybu prezidentskej kancelárie," dodal Lenč.  

Politológ si však myslí, že to môže uškodiť jej dôveryhodnosti. To, že prejav bol napísaný na počítači Tomáša Valášeka nič nemení na tom, že by sa nestotožňovala s jeho znením. 

Zlý vzťah Matoviča s prezidentkou začal už na začiatku. "Igor Matovič je človek, ktorý neodpúšťa. Už prvé vystúpenie prezidentky o stave republiky bolo kritické k jeho vláde. Aj to jeho verejné vyjadrenie bolo veľmi pokrytecké. Prezidentku kritizoval človek, ktorý sa verejne priznal k tomu, že jeho diplomová práca nebola písaná na jeho počítači, nebola písaná ním a dokonca ani ním prečítaná," reagoval Lenč na Matovičovu kritiku prezidentky. 

Poslanci dostali obálku s nábojom

Poslancom národnej rady z klubu OĽANO sa vyhrážali v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Dostať mali obálku s nábojom a výhražným textom. Potvrdil to predseda klubu Michal Šipoš. Polícia to podľa jeho slov prevzala a bude sa prípadom zaoberať. 

Stančík potvrdil, že väčšina poslancov z hnutia OĽANO podporuje obrannú dohodu s USA. "Keď nám teraz začnú posielať náboje a my ustúpime, tak kde budeme?" Andrej Stančík, poslanec NR SR z hnutia OĽANO, povedal, že častokrát vyhrážky chodia aj jeho rodine. 

Marián Kéry zo strany Smer-SD a predseda Zahraničného výboru NR SR, uviedol, že nielen poslanci z OĽANO dostávajú vyhrážky. "Absolútne odmietam, že by sme mali byť vťahovaní do toho, že nejakí poslanci dostanú náboj. Dôležité je to, ako sa postavia poslanci v parlamente, keď budeme schvaľovať obrannú zmluvu s USA. Strana Smer-SD je zásadne proti," dodal Kéry. 

"Pani prezidentka nechápe svoj vlastný národ. Som prekvapený z jej vyhlásení. Pripadá mi to, ako keby bola takou nezorientovanou školáčkou na hodine dejepisu. Vôbec nechápem to, že v jednej vete hovorí o mieri a na druhej strane vyzýva k vojne," kritizoval prezidentku Kéry. 

Stančík povedal, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že prejav písal Valášek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok