Zaspávate pri zapnutej televízii? Hrozí vám cukrovka aj srdcové choroby

TA3/bd
3.2.2022 18:00

Zapnutý televízor počas spánku je pre niektorých neodmysliteľnou súčasťou života. Pre iných zasa niečím nepredstaviteľným. Veľa odborníkov tvrdí, že pre dobrý spánok je lepšie ticho a žiadna elektronika, teda ani zapnutý televízor. Ale každý sme iný. Nakoľko zlé je spať so zapnutým televízorom?

Zaspávate pri zapnutej televízii? Hrozí vám cukrovka aj srdcové choroby
FreePik

Pre niekoho ako uspávanka

Pre niektorých ľudí je zaspávanie pri zapnutom televízore niečo ako príjemná uspávanka. Zvuk televízora predstavuje niečo ako biely šum a pomáha eliminovať iné rušivé zvuky (hlasy z vedľajšej miestnosti, z hlučnej ulice a podobne). Spánok pri zapnutom televízore je obľúbený u celkom veľkého počtu ľudí. Až jedna tretina potrebuje pri spaní zapnutý televízor. 

Tienistá stránka

Na druhú stranu však spanie pri zapnutej televízii môže u niektorých ľudí narúšať spánok a znižovať jeho kvalitu. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré by ste mali televízor pred spaním vypnúť:

telka FreePik

1. Menej spánku

Je samozrejmé, že ak v televízii beží program, ktorý stojí za pozretie, obetujete nejakú tú hodinu či viac zo svojho spánku. Program si jednoducho pozriete do konca. Príkladom sú obľúbené seriály, z ktorých je aj pri veľkom sebazaprení ťažké pozrieť si len jeden diel a človek si nechá ujsť hodiny spánku, len aby dopozeral ďalšiu a ďalšiu časť.  

Tým však odkladáte spánok a ukracujete sa o dostatok nočného odpočinku. Nedostatok spánku netreba podceňovať, nakoľko môže viesť k mnohým problémom. Okrem iného zvyšuje riziko depresie, cukrovky, priberania či srdcovocievnych ochorení. Nehovoriac o tom, že ďalší deň po prebdenej noci ste malátni, nervózni a bez energie. 

spanok FreePik

2. Narušený rytmus tela

Televízor, mobil, tablet či notebook vyžarujú modré svetlo, ktoré blokuje produkciu melatonínu. To je hormón, ktorý pomáha regulovať naše vnútorné hodiny a pomáha pri spánku. Hladinu melatonínu môže ovplyvniť už i malé množstvo svetla, napríklad z vašej nočnej lampy. Preto sa odporúča pre kvalitný spánok spánok v tmavej miestnosti bez rušivých svetiel (vrátane blikajúcej obrazovky televízora). 

3. Prerušovaný spánok

Ak pred zaspávaním pozeráte nejaký napínavý film, thriller či horor, takýto rozrušujúci obsah vám môže negatívne ovplyvniť spánok. Nečudo, že po sledovaní takýchto filmov pred spaním, majú ľudia nočné mory. Problematické ale môže byť aj sledovanie obyčajných správ. Vo väčšine prípadov sa zo správ nič pozitívne nedozvieme, ide skôr o negatívne a rozrušujúce veci, ktoré pokojnému spánku neprajú. Spánok sa tak stáva prerušovaným alebo plytkým, čo pre zdravie nie je práve ideálne. 

spanok FreePik

4. Problémy vo vzťahu

Televízor v spálni je diskutabilný aj z pohľadu vplyvu na partnerský vzťah. Ak jeden z páru rád zaspáva pri zapnutej televízii, ale toho druhého to naopak ruší, môže to viesť ku vážnym konfliktom. Treba v tomto prípade hľadať vhodný kompromis. 

Čo s tým?

Ak si neviete televízor počas zaspávania a spánku odoprieť, skúste sa riadiť nasledovnými odporúčaniami, aby ste negatívny dopad tohto zvyku na vaše zdravie eliminovali:

  • NIE! stimulujúcim programom – pred spaním sa vyvarujte pozeraniu správ či napínavých filmov. Lepšou voľbou sú komédie či iné nenáročné (oddychové) a upokojujúce programy. 
  • Nižšia hlasitosť – čím vyššia hlasitosť televízora, tým vyššia pravdepodobnosť, že vás tento hluk bude rušiť. Ak potrebujete televízor ako biely šum, nechávajte zvuk na nízkej úrovni. 
  • Skúste televízor pred spaním nahradiť počúvaním podcastov (oddychové a pokojné témy) alebo príjemnej hudby. Vyhnete sa tak blikaniu a svetlu, ktoré narúša tvorbu melatonínu a váš spánok bude pokojnejší. Existujú tiež aplikácie, ktoré vám zabezpečia biely šum (napríklad zvuky prírody, oceánu, vtákov a podobne). 

spanok FreePik

Kedy je to vážne

Ak si neviete predstaviť zaspať inak, než pri zapnutej televízii, môže za tým byť aj nejaká porucha spánku. V takom prípade je vhodné konzultovať svoj problém s lekárom. Existuje mnoho spôsobov, ako nespavosť a problémy so zaspávaním vyriešiť. Dôležité však je v prvom rade vyhľadať pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok