Zabili vodcu Islamského štátu Američania? Podľa nemenovaného predstaviteľa USA to malo byť inak

TA3 TASR
3.2.2022 15:17

Vodca militantnej organizácie Islamský štát abú Ibráhím Hášimí Kurajší počas operácie amerických špeciálnych síl v noci na štvrtok zahynul tak, že odpálil bombu, ktorá okrem neho zabila aj členov jeho rodiny. Vychádza to z vyjadrenia nemenovaného amerického predstaviteľa pre agentúru AP.

Príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek dopravili v noci vrtuľníkmi na miesto za mestečkom Atima neďaleko hraníc Sýrie s Tureckom, kde sa zdržiaval Kurajší. Išlo o jednoposchodový dom obkolesený olivami mimo zastavanej oblasti. 

Následne došlo k približne dvojhodinovej prestrelke amerických vojakov s militantmi. Dvojtisícovým mestečkom podľa svedkov okrem nepretržitej streľby otriasali aj výbuchy. Spolupracovník agentúry AP neskôr na mieste videl kusy tiel rozptýlené v okolí domu. Vrchné poschodie bolo podľa jeho vyjadrenia takmer úplne zničené.

Záchranári informovali, že na mieste zahynulo 13 ľudí vrátane šiestich detí a štyroch žien. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva už predtým oznámilo, že protiteroristická operácia amerických jednotiek osobitného určenia si vyžiadala najmenej 13 obetí vrátane siedmich civilistov: štyroch detí a troch žien. 

Ciele operácie neboli bezprostredne jasné, komentáre na sociálnych sieťach naznačovali, že americký útok bol zameraný na príslušníkov al-Káidy. V tejto oblasti operujú predovšetkým ozbrojené skupiny podporované Tureckom, ale nachádzajú sa tu aj niektorí poprední predstavitelia al-Káidy. Útočisko v oblasti však našli aj členovia konkurenčnej skupiny Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok