Česko stiahne žalobu voči Poľsku. Fiala a Morawiecki podpísali dohodu o prevádzke bane Turów

TA3 TASR
3.2.2022 14:51

Poľsko previedlo Česku náhradu 45 miliónov eur za škody spôsobené ťažbou v bani Turów. Televízii Polsat News to potvrdila poľská ministerka životného prostredia. Ešte predtým premiéri Česka a Poľska podpísali dohodu o riešení vplyvu ťažobnej činnosti.

Poľsko sa v rámci dohody napríklad zaviazalo postaviť podzemnú stenu - ktorá by mala zabrániť odtoku podzemných vôd z ČR - aj ochranný val, približuje spravodajský server Novinky.cz.

Morawiecki na tlačovej konferencii v Prahe podľa agentúry AFP vyjadril nádej, že Česko stiahne zo Súdneho dvora EÚ žalobu voči Poľsku "dnes alebo zajtra... a problém prestane existovať". Poľsko momentálne dlhuje Súdnemu dvoru EÚ desiatky miliónov eur v nezaplatených pokutách súvisiacich s touto baňou, pripomína AFP.

Súdny dvor EÚ vlani nariadil, že Poľsko musí baňu Turów, ktorá napĺňa zhruba sedem percent energetických potrieb krajiny, zatvoriť. Vo svojom verdikte rozhodol v prospech českej vlády, ktorá sa sťažovala, že baňa s povrchovou ťažbou negatívne vplýva na životné prostredie – českým obciam v pohraničí odčerpáva podzemnú vodu a takisto sa z nej šíri nadmerný hluk a prach.

Poľsko toto predbežné opatrenie súdu ignorovalo. Súd preto nariadil Poľsku platiť denné penále vo výške 500-tisíc eur. Európska komisia minulý mesiac varovala Varšavu, že dlžnú sumu jej môže odrátať z budúcich platieb z fondov EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok