S podmienkami v olympijskej dedine sú Slováci spokojní. Najväčším strašiakom je pre nich pozitívny test

TA3 TASR
3.2.2022 11:32

Vedenie slovenskej misie na XXIV. zimných olympijských hrách v Pekingu je krátko pred štartom spokojné s podmienkami pre športovcov. Problémy robí iba doprava z olympijských dedín na športoviská, keďže s jej zabezpečením majú čínski organizátori mierne ťažkosti. Priamo v Pekingu je zatiaľ bez väčších problémov aj zdravotná situácia. Z výpravy je len jedna osoba v karanténe, no ako blízky kontakt infikovaného na koronavírus a s negatívnymi výsledkami testov.

S podmienkami v olympijskej dedine sú Slováci spokojní. Najväčším strašiakom je pre nich pozitívny test
TASR / Jaroslav Novák

Vo štvrtok prileteli hokejisti

Vo štvrtok dorazila do dejiska hier už aj najpočetnejšia časť športovcov - hokejový tím. "Stále sme vo fáze, že ešte nie sú prípravy definitívne dokončené. Dnes nám prileteli hokejisti a tým pádom by sme mali mať uzavretú celú výpravu. Teda až na výnimky, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s odkladanými letmi, v dôsledku situácie s koronavírusom a prípadnými nejasnými či pozitívnymi testami. Na to reagujeme operatívne," uviedol na úvodnej tlačovej konferencii vedúci výpravy SR Roman Buček. Ten zastával rovnakú úlohu aj pred polrokom na olympiáde v Tokiu.

Do Pekingu ešte neodleteli lyžiari Andreas Žampa po neurčitom výsledku PCR testu a Petra Hromcová, ktorá mala pozitívny výsledok. Tí by podľa hlavného lekára výpravy Romana Fana možno mohli odletieť už v piatok 4. februára. Neskorší príchod mali mať aj členovia hokejovej časti výpravy, ktorí mali nedávno pozitívne testy. Odletieť môžu až po absolvovaní predpísaného počtu testov s negatívnym výsledkom a potvrdení z čínskej ambasády v Bratislave. Priamo v dejisku hier je jeden člen výpravy v karanténe, no nemal pozitívny test. "V našej výprave máme len jedného sledovaného, je identifikovaný ako blízky kontakt a po troch dňoch bude už taktiež voľný, keďže je opakovane negatívny pri testovaní dvoch PCR testoch každý deň. Nemáme žiadne ďalšie zdravotné ťažkosti a ani zranenia. Takže zo zdravotného hľadiska je zatiaľ v našej výprave všetko v poriadku," povedal Fano.

Najprísnejšie protipandemické opatrenia

"Zo zdravotného hľadiska sa príprava na hry začala už dávno pred nimi edukáciou všetkých potenciálnych členov výpravy. Ako vidím, oplatilo sa nám to. Dostali sme sa do krajiny, ktorá má najprísnejšie protipandemické opatrenia a aj ich veľmi prísne dodržiava. V každej olympijskej dedine máme jedného lekára aj fyzioterapeutov. Pred odletom sme riešili niekoľko pozitívnych športovcov a členov výpravy. Myslím si, že do 4. februára by mali všetci, aj tí, ktorí sú teraz v karanténe, alebo ich sledujeme a nedovolili sme im odletieť, mali odletieť," dodal.

Buček i hlavný lekár momentálne pôsobia v olympijskej dedine v Jen-čchingu, kde bude bojovať o medaily najväčšia slovenská nádej na úspech Petra Vlhová. "Mali sme možnosť vidieť všetky tri olympijské dediny v Pekingu, Jen-čchingu i Čang-ťia-kchou. Momentálne pôsobíme v Jen-čchingu, prostredie je veľmi dobré a v dedine sú všetky služby, ktoré športovci potrebujú k príprave. Majú zabezpečenú aj 24-hodinovú jedáleň, čiže z tohto pohľadu nie sú žiadne ďalšie dodatočné požiadavky," uviedol Buček.

Špičková úroveň športovísk

Šéf výpravy uviedol, že spokojnosť panuje aj s úrovňou všetkých športovísk: "Sú pripravené na špičkovej úrovni, aj keď sneh v okolí olympijskej dediny v Jen-čchingu nie je skoro žiadny. To isté platí aj o stredisku v Čang-ťia-kchou, kde budú súťaže v biatlone, bežeckom lyžovaní, snoubordingu a v akrobatickom lyžovaní. Tam už máme dedinu naplnenú a všetci, ktorí mali prísť, prišli bez problémov. Dôležité je, že sa nestratila ani žiadna časť športového výstroja. Všetci športovci majú podmienky, aké majú mať."

Problémy zatiaľ robí najmä doprava, keďže presuny medzi olympijskými dedinami a športoviskami zaberajú veľa času. "Tam sa boríme s veľkými problémami a sú aj v rovine komunikačnej s našimi dobrovoľníkmi i personálom, ktorý zabezpečuje ďalšie služby. Mávame pravidelné mítingy vedúcich výprav, kde je celý rad sťažností, ktoré sa hrnú na organizátorov. Mnohé sú samozrejme vyriešené v krátkom čase, ale s niektorými sa boria stále," uviedol Buček.

Šéf výpravy i hlavný lekár si vyskúšali "pandemické hry" už pred pol rokom v Tokiu, oproti nim sa však čínski organizátori nastavili oveľa prísnejšie opatrenia. "Tu je absolútne nemožný kontakt s okolitým svetom. Tam bolo na nás, ktoré miesta sme si vybrali okrem oficiálnych a mohli sme ich navštíviť. Mohli sme organizovať aj predolympijské kempy. Čokoľvek sme potrebovali doplniť, ako to už na OH býva, v Japonsku to bolo možné. Tu je to obrovský problém. Keď potrebujeme niečo nakúpiť zvonku, musíme požiadať našu ambasádu a prvý balík sme dostali do dediny až po niekoľkých dňoch kuriérom. A hoci máme pridelených osem áut, nemôžme si ich riadiť sami podľa potreby. Musíme dve hodiny dopredu žiadať, aby nám ich pristavili," priblížil Buček.

Najväčším strašiakom je pozitívny test

Najväčším strašiakom je ako v Tokiu pozitívny výsledok. Každý športovec po ňom musí ísť do povinnej sedemdňovej karantény, v ktorej dvakrát denne absolvuje PCR test a musí mať dva negatívne, aby mohol ukončiť karanténu. "Pozitívne osoby idú do karanténneho hotela. Náš blízky kontakt je v samoizolácii v olympijskej dedine, kde mu vozíme trikrát denne stravu. Pred dverami je dobrovoľník v ´skafandri´ a nikoho tam nepustí. Organizátori sú prísni," povedal Fano. Hlavný lekár výpravy uviedol, že blízky kontakt i pozitívny športovec nemôžu hrať a musia dodržať povinnú karanténu, no blízky kontakt môže aspoň trénovať.

Pekinské hry sa oficiálne začnú v piatok otváracím ceremoniálom. Vlajkonosičmi Slovenska budú hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková, no zatiaľ nie je jasné, aká veľká výprava sa na slávnosti objaví. "Môžem to len odhadnúť. Z najvzdialenejšieho miesta Čang-ťia-kchou pôjde minimum športovcov, pravdepodobne žiadny, keďže návrat do dediny sa predpokladá až okolo druhej hodiny ráno. Z Jen-čchingu prídu sánkari, alpskí lyžiari zvážili, že asi nebude vhodné, aby cestovali. Hokejisti sa môžu rozhodnúť na poslednú chvíľu," dodal Buček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok