Macron bude v najbližších hodinách s Bidenom hovoriť o Ukrajine, cestu do Ruska nevylučuje

TA3 TASR
2.2.2022 21:45

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu uviedol, že bude "v najbližších hodinách“ hovoriť so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom o kríze v oblasti ukrajinsko-ruských hraníc. Zároveň dodal, že nevylučuje ani návštevu Moskvy.

Macron mimoriadne zvolal pre špionážnu kauzu Pegasus bezpečnostnú radu štátu
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Nič nevylučujem," povedal Macron, čím odkazoval na možnosť odcestovať do Ruska v snahe nájsť diplomatické riešenie krízy. Dodal, že každá takáto návšteva bude závisieť od "pokroku našich diskusií v najbližších hodinách".

Šéf Elyzejského paláca ďalej uviedol, že bude udržiavať kontakt aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Najdôležitejšie je v prvom rade pokračovať v európskej koordinácii a pokračovať vo výmenách názorov s prezidentom Putinom a prezidentom Zelenským," povedal Macron prítomným novinárom v meste Tourcoing na severe Francúzska. 

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny, sústredilo v blízkosti ukrajinských hraníc desaťtisíce vojakov. Západ sa preto obáva, že Moskva by mohla svojho suseda vojensky napadnúť. Rusko to odmieta a tvrdí, že napätie zvyšujú západné mocnosti rozmiestňovaním vojenských jednotiek vo východnom krídle Severoatlantickej aliancie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok