Pápež na audiencii prijal cirkusantov

TA3, TASR
1.12.2012 19:19

Benedikt XVI. je známym milovníkom hudby a mačiek. Najväčší úsmev mu preto bezpochyby vyčarovali dve malé prítulné levíčatá.

Okolo 7000 cirkusantov, pouličných umelcov a hudobníkov z Talianska, Rakúska, Belgicka, Francúzska, Luxemburska, Nemecka, Holandska, Rumunska, Ruska, Španielska, Švajčiarska a USA prijal dnes na audiencii vo Vatikáne pápež Benedikt XVI.
V príhovore vo veľkej audienčnej sále pápež ocenil prácu cirkusantov a hodnoty, ktoré vyznávajú. "Rozmanitosťou vašich povolaní a originalitou vašich predstavení viete prekvapiť, vyvolať radosť, dávate príležitosť oslavovať a zdravo sa zabaviť," povedal Benedikt XVI.

So svetom cirkusu sa podľa pápeža spájajú tradície ako láska k rodine a deťom, záujem o zdravotne postihnutých, starostlivosť o chorých a uctievanie starších ľudí a ich skúseností.
Cirkusanti udržiavajú dialóg medzi generáciami, zmysel pre priateľstvo a radosť z tímovej práce. Ich ďalšími cnosťami sú "odriekanie a obetovanie, zodpovednosť a vytrvalosť, odvaha a veľkorysosť". Benedikt XVI. tiež pripomenul, že musia bojovať s problémami, ako sú vzdelávanie svojich detí a povolenia na pobyt v zahraničí.

Pred svojím prejavom sa pápež osobne pozdravil s niektorými cirkusantmi a pohladkal dve mláďatá leva.
Už v piatok sa cirkusanti rozložili na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, kde postavili cirkusový stan a starý kolotoč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok