Novely o vyšších sociálnych a zdravotných odvodoch sú v súlade s ústavou, rozhodol ústavný súd

TA3 TASR
2.2.2022 16:47

Novely zákonov o sociálnom a zdravotnom poistení z roku 2016 sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR.

Sociálna poisťovňa odvody živnostníci sociálne 1140px (TASR)
TASR

Novela zákona o sociálnom poistení zvýšila maximálny vymeriavací základ na platenie poistného, a to z päťnásobku na sedemnásobok priemernej mzdy. Novela zákona o zdravotnom poistení zrušila maximálny vymeriavací základ na zdravotné odvody.

Zmeny zákonov napadli v tom čase opoziční poslanci z SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina. Tvrdili, že došlo k neprimeranému a svojvoľnému zásahu do ústavou garantovaných majetkových práv zamestnanca, zamestnávateľa a samostatne zárobkovo činných osôb v dôsledku neprimeraného ekonomického a časového tlaku.

„Nesporne predmetné novely predstavujú zásah do pokojného užívania majetku adresátov normy, avšak ide o zásah ospravedlniteľný verejným záujmom spoločnosti na finančnej únosnosti systémov verejného poistenia,“ uviedol k rozhodnutiu Ústavného súdu SR. Ani pri prijímaní noviel súd nezistil rozpor s právnymi normami upravujúcimi legislatívny proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok