Prezenčne sa vzdeláva takmer 80 percent tried, urobili rekordný počet samotestov

TA3 TASR
2.2.2022 14:13

Prezenčne sa v školách vzdeláva 79,4 percenta tried. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová. Dáta rezortu školstva nahlásilo viac ako 90 percent škôl. Uplynulý týždeň sa urobilo rekordných 617.964 samotestov.

Deti
TASR/AP (ilu)

"Napriek tomu, že situácia je taká, že sa prezenčne vzdeláva niečo menej percent žiakov ako minulý týždeň, tak je to situácia, ktorú sme čakali a boli sme na ňu pripravení," skonštatovala štátna tajomníčka rezortu školstva. Poukázala na to, že stále je väčšina škôl, ktorá nemá ani jednu triedu v karanténe.

Pozitivita na ochorenie Covid-19 u zamestnancov škôl je podľa nej necelých päť percent, čo sa týka všetkých žiakov ide o 3,1 percenta. "Počas žiakov v dištančnej forme vzdelávania neznamená, že všetci žiaci sú pozitívni na ochorenie Covid-19," vysvetlila.

Spokojnosť s tým, aká je situácia s pozitivitou na školách, vyjadril šéf rezortu školstva Branislav Gröhling. "Doteraz sme rástli tak ako v iných odvetviach, momentálne v počte prípadov stagnujeme. Budúci týždeň bude významný z pohľadu, či stagnácia bude pokračovať alebo sa prejaví, že sme dosiahli zlom a bude počet prípadov klesať," uviedol.

Je naklonený aj tomu, aby sa po vzore zahraničia aj u nás vzťahovala karanténa len na pozitívne testovaného žiaka, upozorňuje pri tom na to, že karanténa mladších žiakov v súčasnom nastavení spôsobuje veľký výpadok rodičov z práce. "Ja nemôžeme hovoriť za ministerstvo zdravotníctva či hlavného hygienika, oni musia takéto niečo navrhnúť, ale myslím si, že v horizonte dní, prípadne niekoľkých týždňov by sme k tomu aj mohli prísť, lebo tá situácia spôsobuje naozaj vážny problém," priznal.

O nákupe ďalších antigénových samotestov, ktoré budú určené na testovanie v školách, budú zástupcovia rezortu školstva informovať v nasledujúcich dňoch. Vláda rokovanie o návrhu ďalšieho nákupu antigénových testov zo spoločného obstarávania Európskej komisie v stredu prerušila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok