Hľadá sa nový šéf kontrolného úradu. Opozícia chce svojho kandidáta, OĽANO odborníka

TA3 TASR
2.2.2022 11:28

Voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu má byť o súťaži odborníkov, nie politických nominantov. Tvrdí to hnutie OĽANO s tým, že pri voľbe sa budú jeho poslanci riadiť profesionálnou a morálnou spôsobilosťou. SaS je za verejné vypočutie kandidátov a za najlepšieho uchádzača, ktorý uspeje bez ohľadu na to, čí kandidát to bude.

Novelu zákona o energetike poslanci posunuli do druhého čítania. Rokujú o nej v skrátenom konaní
TASR - Jaroslav Novák

"Pre hnutie OĽANO bude teda vo výbere kandidátov rozhodujúca profesionálna a morálna spôsobilosť, určite nie túžby a priania Roberta Fica," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia. Témou voľby predsedu NKÚ sa bude zaoberať poslanecký klub OĽANO v dohľadnom čase.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová uviedla, že kandidát by mal byť v prvom rade profesionál s dlhoročnými skúsenosťami a nespochybniteľným morálnym profilom. "Predseda Smeru je ten posledný, ktorý môže niečo požadovať, keďže on sám tento zvyk nerešpektoval. Dohoda s jedným nezaradeným poslancom pri poslednej voľbe predsedu NKÚ sa nedá nazvať dohoda s opozíciou, najmä keď zvyšok opozície sa dohodol na inom kandidátovi. Ale ak sa celá opozícia dohodne na kvalitnom, morálne a profesne zdatnom kandidátovi, nemáme problém ho podporiť," skonštatovala.

Šéf Smeru-SD Robert Fico listom vyzval šéfa parlamentu Borisa Kollára na verejné vyjadrenie, či bude rešpektované zaužívané právo parlamentnej opozície na funkciu predsedu NKÚ. Pripomenul zásadu, že táto funkcia prináleží parlamentnej opozícii. Podobne to vníma aj nezaradený poslanec NR SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Termín predkladania návrhov kandidátov na šéfa NKÚ sa predĺžil do 17. februára. Voľba by sa mala konať až na marcovej schôdzi parlamentu.

Predseda národnej rady Boris Kollár pripomína, že túto zásadu v minulosti porušoval aj samotný Smer-SD. Reagoval tak na výzvu lídra Smeru-SD Roberta Fica. Kollár sa odvoláva na rok 2015, keď za predsedu NKÚ zvolili Karola Mitríka, nominanta vtedajšieho opozičného poslanca Pavla Freša. Vtedajšia opozícia pritom podporovala Maroša Žilinku a Mitrík uspel podľa nej vďaka Smeru-SD.

"Môžem vás ubezpečiť, že sa k uplatňovaniu tohto 'tradičného práva' postavím presne tak, ako ste sa k nemu postavili vy, keď ste ako Smer-SD vládli sami a zvolili ste za šéfa NKÚ v roku 2015 vlastného kandidáta, pána Mitríka. Tým ste vytvorili tradíciu, ktorú som pripravený rešpektovať," uviedol Kollár v reakcii na list od predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Kollárovu odpoveď poskytla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

Odpoveď Kollára je podľa Fica výsmechom. "Koalícia nám nechce dať nič a bude chcieť obsadiť toto miesto svojím kandidátom," reagoval na stredajšej tlačovej konferencii. Smer-SD má niekoľko mien vhodných na túto funkciu, no podľa Fica si chcú ešte počkať na vyjadrenia koaličných predstaviteľov, aby zistili, či má vôbec význam, aby Smer-SD niekoho nominoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok