Herečka Whoopi Goldbergová dostala v USA stopku. Jej slová o holokauste pobúrili verejnosť

TA3 TASR
2.2.2022 11:09

Americkej herečke Whoopi Goldbergovej na dva týždne pozastavili pôsobenie v televíznej talkšou "The View", ktorú spolumoderuje na stanici ABC News. Dôvodom sú jej kontroverzne vnímané vyjadrenia o holokauste. Informoval o tom v stredu denník The Guardian s tým, že Goldbergová sa za svoje slová verejne ospravedlnila.

Herečka Whoopi Goldbergová dostala v USA stopku. Jej slová o holokauste pobúrili verejnosť
TASR/AP

V relácii sa dva týždne neukáže

"S okamžitou účinnosťou na dva týždne pozastavujem pôsobenie Whoopi Goldbergovej (v relácii The View) v súvislosti s jej nesprávnymi a zraňujúcimi vyjadreniami,"  uviedla v utorkovom vyhlásení zverejnenom na Twitteri riaditeľka ABC News Kim Godwinová.

"Požiadala som ju, aby si našla čas na zamyslenie sa poučila sa, aký dosah majú jej komentáre," dodala riaditeľka. Zdôraznila tiež podporu celej spoločnosti ABC News pre "židovských kolegov, priateľov, rodiny a komunity".

Holokaust nie je o rase, vyhlásila

Goldbergová v pondelkovej relácii povedala okrem iného toto: "Povedzme si pravdu, holokaust nie je o rase. Je o neľudskosti človeka k človeku, o to tu ide". Dodala, že ide o to, ako sa ľudia správajú jeden k druhému. "Je to problém. Nezáleží na tom, či ste beloch, černoch, žid...", všetci bojujú proti sebe navzájom, uviedla.

Tieto výroky zazneli počas diskusie o rozhodnutí školskej rady v americkom štáte Tennessee, ktorá minulý týždeň vyradila z učebných osnov pre žiakov ôsmeho ročníka komiksovú knihu "Maus" venovanú holokaustu.

Túto publikáciu, ktorá získala prestížnu Pulitzerovu cenu, napísal v roku 1986 Art Spiegelman. Opisuje v nej zážitky svojich rodičov z nacistického koncentračného tábora, pričom židia sú v nej zobrazení ako myši a nacisti ako mačky.

Dôvodom na zákaz tejto knihy na školách v okrese McMinn v Tennessee bol podľa miestnych úradov jej "tvrdý, neprípustný štýl" a kresby nahých žien, ktoré rada považovala za nevhodné pre 13-ročných študentov. Židovské organizácie vrátane Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau a webstránky StopAntisemitism.org Goldbergovej vyjadrenia, zľahčujúce rasistickú motiváciu holokaustu, ostro kritizovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok