Tok plynovodu Jamal sa po vyše mesiaci otočil do pôvodného režimu, vývoz však trval iba hodinu

TA3 TASR
2.2.2022 10:44

Plynovod Jamal, ktorý zvyčajne dodáva ruský plyn cez Poľsko do západnej Európy a od predvianočného obdobia bol v reverznom móde, začal v stredu prepravovať ruský plyn v pôvodnom režime. To znamená z východu na západ. Návrat do pôvodného stavu však trval iba krátko.

Jamal pokračuje v reverznom móde, objem prepravovaného plynu prudko vzrástol
TASR/AP (ilu)

Informuje o tom na základe správy agentúry Reuters. Ako ukázali údaje, ktoré zverejnil nemecký prevádzkovateľ siete plynovodov Gascade, v stredu ráno začal prúdiť plyn v Jamale z východu na západ, objem suroviny bol však veľmi nízky. Prietok plynu dosahoval predbežne iba 16.318 kilowatthodín (kWh) za hodinu, pričom ruský plynárenský koncern Gazprom si v dennej aukcii objednal tranzit v objeme 16,2 milióna kWh/h. Navyše zhruba po hodine sa tok plynu zastavil.

Očakávalo sa, že tok plynu v Jamale sa vráti do normálneho stavu potom, ako si Gazprom v utorok zarezervoval kapacitu na tranzit plynu cez spomínaný plynovod. Ruská firma si rezervovala kapacitu na tranzit cez Jamal na osem hodín od utorka zhruba 22.00 h SEČ. Na celý mesiac február si však spoločnosť tranzitné kapacity nerezervovala.        

V reverznom režime bol Jamal od 21. decembra minulého roka, v dôsledku čoho ceny plynu v daný deň vyskočili na rekordné hodnoty. Cena plynu v Európe vtedy dosiahla takmer 185 eur za megawatthodinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok