Ďalší problém pre pekárov. Okrem cien energií ovplyvňuje výrobu aj situácia na Ukrajine

TA3 TASR
2.2.2022 09:57

Zhoršovanie sa situácie pekárov, cukrárov a cestovinárov naberá čoraz rýchlejšie tempo. K rastu vstupov, najmä cien energií a pšenice, a nákladov na pandémiu začala prispievať aj vyhrotená situácia medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

"Pekári vzhľadom na rastúce ceny energií a pšenice, spôsobené dianím na východ od Slovenska, začali pristupovať k predčasnému vypovedaniu kontraktov. Aktuálne dohodnuté odbytové ceny totiž nepokrývajú ich výrobné náklady. Ide o veľmi vážnu situáciu. Rast cien vstupov prebiehal už v minulom roku, ale hroziaci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou spustil ich raketový rast. Rusko je najväčším a Ukrajina štvrtým najväčším vývozcom pšenice na svete. Rusko pritom v tomto roku už obmedzilo export pšenice z krajiny o tretinu," upozornil Milan Lapšanský, predseda Predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

"Pekári možné zvýšenie cien avizovali už koncom roka 2021, keď sa nové zmluvy uzatvárali za podmienok stále stúpajúcich a nestabilných cien múky, elektrickej energie, plynu, obalov a pohonných látok, pričom opätovným zvýšením cien týchto komodít v januári 2022 sa, žiaľ, tento scenár naplnil. Následkom celosvetového zvýšenia cien týchto komodít je aj sprievodné zvýšenie cien servisných služieb a materiálov," uviedol Lapšanský.

Ceny aj zásoby pšenice na svetovom trhu podľa neho negatívne ovplyvňuje aj veľmi vážne sucho, ktoré zasiahlo severnú Afriku, región s 205 miliónmi obyvateľov. Severoafrická oblasť, zahŕňajúca Egypt, Líbyu, Tunisko, Alžírsko a Maroko, patrí k najväčším dovozcom pšenice a obilnín na svete. Sucho, ktoré tam znížilo predpokladané výnosy obilnín o tretinu až polovicu oproti desaťročnému priemeru, prišlo práve v období, keď sú svetové zásoby pšenice vôbec najnižšie za viac ako päť rokov. Ceny pšenice tak budú aj v tomto roku zrejme výraznejšie rásť.

"Už koncom minulého roka pekári pristúpili prvýkrát v histórii Slovenska k podpisovaniu krátkodobých kontraktov na dva až tri mesiace pre neustále stúpajúce výrobné náklady. Také rýchle zhoršenie situácie však nikto neočakával. Problémom už začínajú byť nielen ceny, ale aj nedostatok pšenice na trhoch, ako aj denná operatíva zabezpečujúca plynulú výrobu a distribúciu pekárskych výrobkov z dôvodu výpadku personálu. Vzhľadom na to, že sa množstvo pekárov aj pre náklady spôsobené pandémiou a chaotickými opatreniami vlády aktuálne pohybuje v strate z každého vyrobeného kusa chleba či pečiva, je jediným riešením zvýšenie odbytových cien. Či a ako rýchlo sa to na pultoch prejaví, závisí od obchodníkov, ktorí dosahovali na rozdiel od pekárov, cukrárov a cestovinárov v minulom roku rekordné zisky," dodal Lapšanský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok