Kazašský parlament sa už nebude radiť s bývalým prezidentom Nazarbajevom. Zmenu navrhla horná komora

TA3 TASR
2.2.2022 08:54

Dolná komora kazašského parlamentu v stredu prijala legislatívne úpravy, ktoré eliminujú nutnosť koordinovať hlavné smery domácej a zahraničnej politiky s bývalým prezidentom Nursultanom Nazarbajevom.

Kazašský parlament sa už nebude radiť s bývalým prezidentom Nazarbajevom. Zmenu navrhla horná komora
TASR/AP

Poslanecká schôdza bolo vysielaná online na internetovom kanáli YouTube, informoval web Novaja gazeta. Túto zmenu navrhla horná komora parlamentu - Senát - 27. januára. Zákon bude platný, keď ho podpíše prezident Kasym-Žomart Tokajev.

Štatút "vodcu národa" - v kazaštine "elbasy" -, ktorým sa Nazarbajev stal, je zakotvený v zákone prijatom v roku 2000 a potreba koordinácie politiky štátu s ním je zakotvená v novelách zákona z roku 2010.Prijatý ústavný zákon zároveň počíta so zmenami v článku zákona O prvom prezidentovi, podľa ktorého Nazarbajev nebude šéfovať Zhromaždeniu ľudu Kazachstanu (ANK) a Bezpečnostnej rade. Právomoci predsedu ANK odovzdal Nazarbajev Tokajevovi ešte v roku 2021. Počas nedávnych protestov prišiel Nazarbajev aj o post šéfa Bezpečnostnej rady.  

Prvému prezidentovi podľa dodatkov, ktoré boli zverejnené 20. januára, zostane právo byť členom Ústavnej rady a vystupovať vo vláde a v parlamente. Nazarbajev, keď sa 18. januára prvýkrát od vypuknutia protestov objavil na verejnosti, hovoril o sebe ako o obyčajnom "dôchodcovi". Povedal, že protesty a nepokoje v krajine boli "útokom na Kazachstan" s cieľom zničiť "základy štátu".

Práve odchod Nazarbajeva a jemu verných ľudí z politickej scény bol jednou z požiadaviek protestov, ktoré začiatkom roka prerástli do rozsiahlych nepokojov a v niekoľkých mestách aj do útokov na vládne budovy. Režim masové demonštrácie potlačil, keď Tokajev povolil strieľať do demonštrantov ostrými nábojmi. Podľa kazašskej generálnej prokuratúry počas nepokojov prišlo o život 225 ľudí a zhruba 4500 utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok