Putin nerozumie obavám Západu, USA obvinil zo snahy zatiahnuť Rusko do vojny

TA3
2.2.2022 08:47

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Spojené štáty a Severoatlantická aliancia sa snažia zatiahnuť Rusko do vojny na Ukrajine. Washington podľa Putina využíva konfrontáciu ako predohru pred uvalením sankcií na Rusko a naňho osobne.

Ruský prezident Vladimir Putin poskytol k ukrajinskej kríze najzásadnejšie vyjadrenie za uplynulé týždne. Šéf Kremľa obvinil Washington a Severoatlantickú alianciu z toho, že konfrontáciou si pripravujú pôdu na ďalšie sankcie voči Rusku. Zazlieva Západu, že nevenuje pozornosť výhradám Moskvy, ktorá sa obáva prítomnosti vojsk Severoatlantickej aliancie v blízkosti ruských hraníc. 

Putin zasa na druhej strane nerozumie obavám Západu z masívnej prítomnosti ruských vojsk pozdĺž ukrajinskej hranice. Američania podľa agentúry Bloomberg navrhli ruským inšpektorom návštevu niektorých základní NATO v Poľsku a Rumunsku v snahe rozptýliť obavy Moskvy z toho, že aliancia má na území týchto dvoch štátov útočné rakety Tomahawk namierené proti Rusku. 

Inšpekcia má Rusov presvedčiť o tom, že NATO útočné rakety na týchto územiach nemá. Aliancia však trvá na tom, že aj Moskva sa podelí s NATO o informácie z oblasti bezpečnosti.

Návštevy ruských inšpektorov by mali podliehať súhlasu Rumunska a Poľska. Rumuni v zásade nemajú námietky pod podmienkou, že Rusko bude postupovať recipročne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok