Ostrovný štát Tonga uzatvára hranice, eviduje dva prípady koronavírusu

TA3 TASR
2.2.2022 07:49

Ostrovný štát Tonga v južnom Tichom oceáne, ktorý v januári zasiahol výbuch sopky, od stredy 2. februára uzatvoril hranice po tom, ako na svojom území zaznamenal dva prípady koronavírusu.

Ostrovný štát Tonga uzatvára hranice, eviduje dva prípady koronavírusu
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Premiér krajiny v utorok oznámil, že tento týždeň mali pozitívne výsledky testov dvaja muži v hlavnom meste Nuku'alofa. Obaja sú v izolácii. Muži podľa premiérových slov pracovali v miestnom prístave, do ktorého v súčasnosti prichádza humanitárna pomoc z viacerých častí sveta.

V súčasnosti je podľa premiéra najdôležitejšie spomaliť a zastaviť šírenie vírusu. Tonga mala svoje hranice uzavrieť od stredy 6.00 h miestneho času (18.00 SEČ v utorok). Zastavená bude podľa premiéra aj námorná doprava medzi jednotlivými ostrovmi či lety. Úrady budú situáciu prehodnocovať každých 48 hodín.

Tonga v roku 2020 úplne zatvorila svoje hranice, čím sa pred koronavírusom ochránila. Odvtedy zaznamenala počas pandémie len jeden prípad covidu – u cestujúceho, ktorý vlani v októbri prišiel repatriačným letom z Nového Zélandu.

Tongu 15. januára zasiahol výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Ten si vyžiadal tri obete na životoch, pokryl toto súostrovie v Tichom oceáne sopečným popolom a v širšej oblasti Tichomoria vyvolal prívalové vlny cunami.

Viaceré krajiny v súčasnosti Tonge postihnutej výbuchom sopky poskatujú humanitárnu pomoc. Tá je doručovaná bezkontaktne a balíky zostávajú tri dni v karanténe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok