Poslanci budú o novele pandemického zákona hlasovať v stave legislatívnej núdze

TA3 TASR
1.2.2022 23:49

Poslanci českého parlamentu v utorok v noci v hlasovaní potvrdili, že o novele pandemického zákona budú hlasovať v stave legislatívnej núdze, čiže zrýchlene. Informovali o tom spravodajské servery iDnes.cz a Novinky.cz.

Praha
TASR/AP

Mimoriadne rokovanie Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR venované pandemickému zákonu sa začalo v utorok predpoludním. K hlasovaniu o potrebe schvaľovať novelu v stave legislatívnej núdze sa poslanci dostali až po viac než desiatich hodinách, píše iDnes.cz.

Návrh podporilo 81 zo 138 prítomných zákonodarcov. Proti hlasovalo 19 poslancov opozičnej strany SPD a jeden poslanec hnutia ANO. Strana SPD si následne vzala hodinovú prestávku. Schôdza mala pokračovať o 22.15 h. Poslanci sa do lavíc vrátili o 22.30 h, píšu Novinky.cz.

Schválenie pandemického zákona v stave legislatívnej núdze žiadala i česká vláda. Český premiér Petr Fiala tento zákon v utorok obhajoval, píše iDnes.cz.

"Bolo by od našej vlády naozaj nezodpovedné, keby sme nemali v rukách nástroj, ktorý nám umožní jemne reagovať na prípadnú ďalšiu vlnu (pandémie) alebo dobeh tejto vlny," povedal. Dodal, že jeho vláda nechce postupovať tak, ako predošlá vláda premiéra Andreja Babiša - neustálym núdzovým stavom, lockdownami a "zatváraním".

V okolí sídla snemovne na Malostranskom námestí v Prahe sa v utorok konala demonštrácia. Účastníci vyjadrovali nesúhlas s pandemickým zákonom a počas protestov napadli aj hliadkujúcich policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok