Z EÚ iba Česi hlasovali proti palestínskej žiadosti stať sa pozorovateľom OSN

SITA
1.12.2012 14:41

Tlačová agentúra Reuters sa vo svojom piatkovom materiáli zamýšľa nad štvrtkovým hlasovaním Česka vo veci palestínskej žiadosti stať sa nečlenským pozorovateľským štátom OSN. Praha sa vo Valnom zhromaždení OSN pridala na stranu drvivej menšiny spomedzi 193 členských krajín, ktoré sa postavili proti.

Z EÚ iba Česi hlasovali proti palestínskej žiadosti stať sa pozorovateľom OSN
SITA

Reuters v článku s názvom Prečo Česi ako jediný z EÚ hlasovali proti Palestínčanom konštatuje, že Česi majú bližšie k USA ako k EÚ, od ktorej sa "dištancujú". Únia navyše nezaujala žiadne spoločné stanovisko a nechala krajiny hlasovať podľa svojho uváženia. Česko sa však spomedzi jej 27 členov ako jediné postavilo proti, kým tradiční americkí spojenci ako Británia či Poľsko sa zdržali.

Agentúra však okrem českému euroskeptizmu poukazuje aj na "úlohu dejín" a podotýka, že Izrael mohol v roku 1948 po vypuknutí prvej izraelsko-arabskej vojny "ďakovať" niekdajšiemu Československu za dodávku 80 lietadiel a to napriek zbrojnému embargu OSN. Reuters cituje aj májové slová súčasného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa o Čechoch vyjadril ako o najlepších priateľoch jeho vlasti v Európe. V článku sa objavujú aj slová jeho českého náprotivka Petra Nečasa z rozhovoru pre denník Jeruzalem Post. V tom prirovnal situáciu židovského štátu k pozícii Československa pred druhou svetovou vojnou.

"Máme špeciálnu slabosť pre situáciu Izraela - ako malého národa obklopeného nepriateľmi," cituje Nečasove slová Reuters, podľa ktorej chcú Česi taktiež napraviť pozíciu komunistov, ktorí po šesťdňovej vojne v roku 1967 začali výrazne podporovať palestínsky odboj. Agentúra však zároveň pripomína okamžité obnovenie vzťahov medzi oboma krajinami po páde železnej opony či pohotovú návštevu vtedajšieho československého prezidenta Václava Havla v Izraeli. Autori však taktiež podotýkajú, že súčasný český postoj je výsledkom zloženia a zámerov súčasnej vlády, kým ľavicová opozícia sa obáva, že Česi sa takto v rámci EÚ dobrovoľne izolujú.

Za udelenie štatútu nečlenského štátu OSN Palestíne vo štvrtok hlasovalo 138 krajín, 41 vrátane 12 z EÚ sa zdržalo a deväť bolo proti. Boli nimi okrem Česka, USA a Izraela aj Kanada, Marshallove ostrovy, Mikronézia, Nauru, Palau a Panama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok