Vychutnajte si rannú kávu. Klimatické zmeny zrejme skomplikujú jej pestovanie

TA3 ČTK hm
2.2.2022 09:00

Klimatická zmena v nasledujúcich rokoch pravdepodobne výrazne skomplikuje pestovanie kávy arabica. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v odbornom časopise Plos One. Výskum upozorňuje, že pestovanie kávy komplikujú prevažne vyššie teploty a s nimi spojené problémy. Dôsledkom môžu byť vyššie ceny kávy alebo pestovanie iných odrôd tejto plodiny.

Do roku 2050 bude rásť káva inde ako doposiaľ, "Brazília" už nebude bežná
TASR/DPA

Štúdia skúmala, ako sa zmenia podmienky pre pestovanie kávy do roku 2050 na základe prognóz vyplývajúcich z niekoľkých globálnych klimatických modelov. Výsledky ukazujú, že kávovníky budú do roku 2050 "drasticky" menej vhodné na pestovanie v súčasných oblastiach produkcie kávyv dôsledky dopadu zmeny kímy. Kávovník arabský (Coffea arabica), ktorého zrná používa napríklad reťazec Starbucks a ďalší veľkí predajcovia kávy, je už dnes náročnou plodinou. Vyžaduje špecifické podmienky, aby sa im darilo.

Skúmali aj kešu orechy a avokáda

Podľa štúdie vedcov z univerzity vo švajčiarskom Zurrichu sú v súčasnosti najvhodnejšími oblasťami na pestovanie kávy Stredná a Južná Amerika, najmä Brazília, ďalej stredná a západná Afrika a niektoré časti južnej a juhovýchodnej Ázie. Správa uvádza, že v nasledujúcich 28 rokoch budú tieto oblasti pre predpokladané dopady zmien klímy omnoho menej vhodné pre pestovanie tejto plodiny.

"Všetky skúmané krajiny, ktoré sú hlavnými producentmi kávy (Brazília, Vietnam, Indonézia, Kolumbia), sú vážne postihnuté zmenou klímy, pričom do roku 2050 dôjde k výraznému úbytku vhodných oblastí a pribúdaniu nevhodných oblastí," uvádza sa vo výskume.

Štúdia sa zaoberala tiež tým, ako zmena klímy ovplyvní podmienky pre pestovanie kešu orechov a avokád. Podľa vedcov by rastúce teploty mohli v niektorých oblastiach vytvoriť nové životaschopné prostredie pre pestovanie týchto plodín. Káva sa však "ukázala byť najzraniteľnejšia, pričom negatívne dopady klímy prevažujú vo všetkých produkčných oblastiach," uvádza štúdia.

Autori dospeli k záverom, že pri všetkých troch plodinách, "bude vo väčšine hlavných pestovateľských regiónov nutné prispôsobiť sa zmenám klímy". To by mohlo zahŕňať šľachtenie odrôd, ktoré sú lepšie prispôsobené novým podmienkam. V prípade kávy to môže znamenať i prechod na kávovníky statné (Coffea robusta), ktoré sú odolnejšie, ale ich zrná sú všeobecne považované za menej kvalitné ako zrná kávy arabica. 

"V najhoršom prípade by to tiež mohlo znamenať, že poľnohospodári budú musieť prejsť na inú plodinu," uviedol hlavný autor štúdie Roman Grüter. Podľa vedcov je však "náročné povedať, v akom okamžiku a kde k tomu dôjde". Niektoré spoločnosti sa už na meniace sa podmienky pripravujú. Napríklad Starbucks distribuuje farmárom odrody kávy odolné voči zmene klímy. Ceny kávy už v dôsledku nepriaznivého počasia prudko vzrástli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok