Poľská vláda znížila daň z pridanej hodnoty na pohonné látky. Slováci to patrične využívajú

TA3
1.2.2022 16:54

Od 1. februára poľská vláda dočasne znížila daň z pridanej hodnoty na pohonné látky aj spotrebné dane. Má to za následok významné zníženie cien benzínu a nafty. DPH na potraviny je navyše u našich severných susedov nulová, čo znížilo ceny v obchodoch. Slováci to patrične využívajú. Nákupná a tankovacia turistika naberá na obrátkach.

Pre obyvateľov prihraničných oblastí bolo lepšie nakupovať pohonné látky u našich severných susedov už aj pred utorkovým zlacnením. "Ešte včera sme predávali za iné ceny ako dnes, daň z pridanej hodnoty bola 23 %, teraz je 5 % a to je rozdiel," uviedol v reportáži TA3 Juzek, ktorý pracuje na čerpacej stanici na poľskej strane.

Po tom, ako daň z pridanej hodnoty na pohonné látky v Poľsku výrazne klesla, mnohí tankujú nielen do nádrže, ale aj do kanistrov. Pumpári majú z aktuálneho obratu radosť, Slováci sa tešia z priaznivých cien, a to aj v obchodoch s potravinami.

Slovenská vláda zatiaľ podobné opatrenia ako v Poľsku prijať neplánuje. "Tá situácia Slovenska voči Poľsku a Maďarsku je iná. Poľsko a Maďarsko majú svoju vlastnú menu, tým pádom aj ich inflácia je výrazne vyššia ako na Slovensku," uviedol minister financií Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok