Monoklonálne protilátky proti omikronu nezaberajú. Ich podávanie sa zrejme o týždeň zastaví

TA3 TASR
1.2.2022 15:47

Podávanie monoklonálnych protilátok proti ochoreniu Covid-19 by sa malo približne o týždeň zastaviť. Očakáva to Ministerstvo zdravotníctva SR. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Počet nakazených prudko vzrástol. Najviac nových infikovaných hlási Žilinský kraj
TASR/AP

"Aktuálne sú monoklonálne protilátky podávané pacientom s delta variantom koronavírusu," doplnila hovorkyňa. Viaceré české odborné lekárske spoločnosti nedávno upozornili, že dostupné monoklonálne protilátky proti variantu omikron nezaberajú. Pri prevahe omikronu v krajine odporučili podávať ich len osobám s potvrdeným delta variantom.

Ako uviedla Eliášová, MZ SR aktuálne zásobuje nemocničnú sieť liekom Molnupiravir. Ide o antivirotikum, ktoré má podľa ministerstva brániť množeniu vírusu SARS-CoV-2 v tele pacienta tak, aby nedochádzalo k ťažkému priebehu ochorenia Covid-19.

"Liek sa v prípade posúdenia lekárom pacientom aktívne predpisuje. Prioritne je určený pre vekovú kategóriu 60 plus," spresnila Eliášová s tým, že rezort zároveň aktívne obvoláva pozitívne testovaných ľudí nad 60 rokov a informuje o možnosti tejto liečby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok