Mimoparlamentné KDH chce zmenu systému volieb do NR SR. Vyzýva prezidentku, aby zvolala okrúhly stôl

TA3 TASR
1.2.2022 09:51

Mimoparlamentné KDH vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zvolala stretnutie relevantných politických strán, Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a Združenia krajov SK8 k zmene systému volieb do Národnej rady SR. Hnutie presadzuje osem volebných obvodov, čím by sa malo dosiahnuť rovnomerné zastúpenie regiónov v parlamente.

volebná miestnosť voľby (1140px) TASR/Radovan Stoklasa
TASR/Radovan Stoklasa

Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová. "Zmena volebného systému tak, aby mali ľudia v parlamente rovnomerne a spravodlivo zástupcov všetkých regiónov, je vážnou témou, pri ktorej by samosprávy mali byť váženým partnerom štátu. Sme presvedčení, že stretnutie iniciované prezidentkou SR môže diskusiu posunúť dopredu," povedal predseda KDH Milan Majerský. 

Ak bude parlament proporčne zastupovať ľudí z celého Slovenska, politici budú podľa neho cítiť väčšiu zodpovednosť. Kresťanskí demokrati upozorňujú, že v súčasnosti tvoria tretinu NR SR poslanci z Bratislavy. 

"Bez toho, aby parlament poznal problémy občanov naprieč celou krajinou, ich potom nevie dobre zastupovať a nevidí dôležitosť viac ich počúvať," podotkol s tým, že víta petíciu Združenia miest a obcí Slovenska za viac volebných obvodov. V tejto súvislosti vyzýva na podporu aj Úniu miest Slovenska a ďalšie subjekty. Zber podpisov navrhuje KDH spojiť s komunálnymi a regionálnymi voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok