USA nariadili rodinám vládnych pracovníkov, aby odišli z Bieloruska. Varovali aj svojich občanov

TA3 TASR
1.2.2022 07:10

Spojené štáty v pondelok v súvislosti s narastajúcimi obavami týkajúcimi sa hroziacej ruskej invázie na Ukrajinu nariadili rodinným príslušníkom amerických vládnych zamestnancov v Bielorusku, aby z krajiny odišli. Svojich občanov tiež varovali, aby tam necestovali vzhľadom na napätie medzi Washingtonom a Ruskom.

Informovala o tom agentúra AFP. "Vzhľadom na nárast nezvyčajných a znepokojivých ruských vojenských aktivít v blízkosti hraníc s Ukrajinou by si občania USA, ktorí sa nachádzajú v Bielorusku, alebo zvažujú, že tam vycestujú, mali uvedomiť, že situácia je nepredvídateľná a v regióne panuje zvýšené napätie," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA vo vyhlásení. 

Američanov varovalo pred cestami do Bieloruska vzhľadom na "svojvoľné presadzovanie zákonov" a "riziko zatknutia". K tomuto kroku prišlo niekoľko hodín po tom, čo Washington pohrozil zavedením sankcií voči bohatým ruským oligarchom v prípade, že Rusko napadne Ukrajinu.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v pondelok obvinila Moskvu, že v priebehu niekoľkých týždňov plánuje rozmiestniť neďaleko bieloruskej hranice s Ukrajinou až 30-tisíc ruských vojakov. Už v súčasnosti je podľa USA v Bielorusku zhruba 5-tisíc ruských vojakov.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia tieto obvinenia odmietol. Nijaký ruský predstaviteľ sa podľa jeho slov nevyhrážal Ukrajine napadnutím. Vojenské jednotky sú v Bielorusku za účelom  spoločných cvičení, dodal. Rusko zhromaždilo na hraniciach s Ukrajinou približne 100-tisíc svojich vojakov, čím vyvolalo obavy Západu z hroziaceho ozbrojeného konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok