Stačí jeden krok a z čaju je zrazu nebezpečný nápoj

TA3/bd
31.1.2022 18:00

Čaj patrí po káve asi k najobľúbenejším nápojom. Existuje široká škála čajov s rôznou chuťou - ovocný, čierny, bylinkový, zelený či biely, takže na svoje si príde každý. Navyše, čaj nie je len chutným nápojom, ale má aj celé množstvo výhod pre zdravie.

Stačí jeden krok a z čaju je zrazu nebezpečný nápoj
Unsplash

No existujú určité zásady, ktoré by sme pri pití čaju mali dodržiavať. Inak sa zo šálky čaju môže stať nebezpečný nápoj. 

Prírodné = bezpečné?

Mnoho ľudí verí, že prírodné je automaticky bezpečné a neuvedomujú si, že bylinné čaje môžu mať negatívne vedľajšie účinky pri určitých zdravotných problémoch alebo pri kombinácii s určitými liekmi. Ak máte nejaký zdravotný problém alebo sa liečite na nejaké ochorenie, je lepšie sa o vhodnosti jednotlivých čajov poradiť s lekárom. 

Pozor by si mali dávať napríklad ľudia trpiaci cukrovkou, pacienti užívajúci lieky na riedenie krvi alebo užívajúci antidepresíva – v týchto prípadoch môže pitie určitých bylinných čajov negatívne ovplyvňovať účinky vašich liekov. Taktiež tehotné a dojčiace ženy musia byť pri výbere bylinkových čajov opatrné. 

čaj Unsplash

Ktoré čaje môžu byť problematické?

1. Harmančekový čaj

Harmančekový čaj je jedným z najznámejších bylinkových čajov. Je užitočný pri problémoch so spánkom, nakoľko má upokojujúce účinky. Pomáha tiež znížiť hladinu cukru v krvi u cukrovkárov. Ukázalo sa, že krátkodobé pitie harmančekového čaju má pozitívny dopad na kontrolu glykémie u ľudí s cukrovkou druhého typu. 

Avšak vo väčších množstvách môže tento čaj hladinu cukru v krvi výrazne znížiť, čo by mohlo zapríčiniť tzv. hypoglykemickú príhodu (vážny stav, ktorý môže mať veľa vážnych následkov, v najhoršom prípade aj smrť). Pitie harmančekového čaju by preto pacienti s cukrovkou mali radšej konzultovať s lekárom a riadiť sa jeho pokynmi. 

čaj Unsplash

2. Ľubovník bodkovaný

Ľubovník bodkovaný predstavuje riziko pri užívaní niektorých liekov, ako sú antidepresíva, antikoncepčné pilulky, lieky na riedenie krvi a niektoré ďalšie. Ľubovníkový čaj preto treba radšej najskôr prekonzultovať s lekárom, ak pravidelne užívate nejaké lieky. 

Užívanie ľubovníka spolu s liekmi na depresiu považujú niektorí ľudia za dobrý spôsob liečby depresie. Avšak aj tu hrozí riziko. Táto bylinka totiž môže zvýšiť hladinu sérotonínu a spôsobiť závažné vedľajšie účinky vrátane problémov so srdcom, triašky, úzkosti či zvýšenej teploty.

čaj Unsplash

3.  Zelený čaj

Aj obľúbený zelený čaj ovplyvňuje niektoré lieky. Ide najmä o lieky na liečbu srdcových ochorení. Zelený čaj obsahuje vitamín K, ktorý zvyšuje zrážanlivosť krvi. Vyššia hladina tohto vitamínu v krvi môže negatívne vplývať na účinky niektorých liekov na riedenie krvi. 

Ak užívate lieky na vysoký krvný tlak alebo sa liečite na srdcovocievne ochorenia, pitie zeleného čaju by ste mali konzultovať s lekárom. V menšej miere by vám zelený čaj uškodiť nemal, je však istejšie poradiť sa s lekárom, ktorý pozná váš zdravotný stav.  

čaj Unsplash

4. Ginkgo čaj

Pri užívaní liekov na riedenie krvi by ste sa mali vyhýbať aj pitiu ginko čaju. Ginko biloba spomaľuje zrážanlivosť krvi a v kombinácii s niektorými liekmi (napr. aj ibuprofen alebo aspirín) zvyšuje riziko krvácania. Opatrní s ginko čajom musia byť aj ľudia užívajúci antidepresíva. Väčšie množstvá ginka by mohli oslabiť účinky niektorých antidepresív. 

5. Čaje zo ženšenu a sladkého drievka

Ženšen a sladké drievko môžu taktiež znížiť účinnosť antikoagulačných (protizrážanlivých) liekov. Týmto čajom sa treba vyhnúť, ak užívate spomínané lieky, alebo vás trápia krvné zrazeniny či hlboká žilová trombóza. So ženšenom treba opatrne aj pri užívaní niektorých chemoterapeutických liekov, antidepresív a určitých liekov na liečbu srdcovocievnych ochorení. 

čaj Unspalsh

Aby sa z bylinkových čajov nestal nebezpečný nápoj, ktorý vám uškodí, poraďte sa o ich vhodnosti s lekárom. Obzvlášť to platí v prípade, že pravidelne užívate nejaké lieky alebo trpíte určitým ochorením. Ak ste tehotná alebo dojčíte, taktiež si overte, ktoré bylinkové čaje sú pre vás v poriadku a ktorým sa radšej vyhýbať. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok