Nová komisárka pre deti sa bude voliť vo štvrtok, výbor odporučil Vargovú i Hatrákovú

TA3 TASR
31.1.2022 17:30

Obe kandidátky na funkciu komisárky pre deti splnili podmienky voliteľnosti. Máriu Vargovú aj poslankyňu Národnej rady (NR) SR za OĽANO Katarínu Hatrákovú odporučil v pondelok do voľby v pléne parlamentný ľudskoprávny výbor.

Tomanová už nebude kandidovať
TASR/Martin Baumann

Potvrdil to podpredseda výboru Peter Pollák. Obe sa už o funkciu uchádzali v predchádzajúcej voľbe. Voľbu komisárky naplánovali na štvrtok (3. 2.) podvečer. Poslanci sa pokúšali zvoliť komisára pre deti už na predošlej schôdzi NR SR v decembri 2021. V prvom kole nebol zo siedmich kandidátov zvolený ani jeden. Do opakovanej voľby postúpila Katarína Hatráková a Anna Niku. Hatráková získala viac hlasov, no nie dostatok na to, aby získala túto funkciu.

Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nie je zvolený nový komisár. Rada pre práva dieťaťa v stanovisku upozornila na riziká voľby, kritizuje obe kandidátky.

Hatráková ako politička nemôže byť podľa rady ľudskoprávnou autoritou a namieta tiež jej odborné kompetencie ako psychologičky. "Nie je verejne známa nijakou výraznou ľudskoprávnou aktivitou, nie je známa tým, že by pracovala s deťmi a najmä, že by aktívne chránila ich práva," uviedla predsedníčka rady Alena Dušatková. "V prípade zvolenia Kataríny Hatrákovej chystajú mimovládky podnet s cieľom iniciovať demarš OSN," dodala.

Rada tvrdí, že ani Vargová nie je verejne známa nijakou výraznou aktivitou na ochranu práv detí, hoci to má v náplni práce. "Najvážnejšou výhradou je však problém porušovania občianskych slobôd a zneužívanie verejnej funkcie, kde Márii Vargovej hrozí žaloba, pravdepodobne aj s trestnoprávnou zodpovednosťou," skonštatovala Dušatková. Rada vyzýva poslancov, aby dosiahli novú voľbu, ktorú treba pripraviť zodpovednejšie a v súčinnosti s mimovládnymi organizáciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok