Šmolkovia i reportér Tintin budú v cestovných pasoch, Belgičania tak vzdajú hold komiksom

TA3 ČTK hm
5.2.2022 11:00

Belgičania majú svojich komiksových hrdinov radi natoľko, že ich od februára neopustia ani na cestách po svete. Belgická vláda sa rozhodla, že nové cestovné pasy ozdobí obrázkami z najznámejších kreslených príbehov od belgických autorov. Vedľa fotografie majiteľa pasu tak policajti pri kontrolách na hraniciach uvidia reportéra Tintina, kovboja Šťastného Luka či Šmolkov.

Komiks komiksy komix komixy 800px ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Belgickí autori patrili v prvej polovici minulého storočia k priekopníkom svetových komiksov a 11-miliónová krajina vychádza z ich tradície do dneška. Belgická metropola je plná predajní komiksových kníh, organizujú sa tu pravidelné festivaly a výstavy a desiatky stien v centre Bruselu zdobia obrie maľby s komiksovými motívmi. Teraz sa kreslené postavy dostali aj do úradných dokladov.

"Je to príležitosť, ako prezentovať deviate umenie, komiksové príbehy, ktoré sú zásadnou súčasťou našej kultúry a vplyvu vo svete," zdôvodnila nápad belgická ministerka zahraničia Sophie Wilmèsová.

cestovný pas víza doklady 1140 px (TASR) TASR (ilustračné)

Vo vnútri pasov vydávaných od 7. febuára sa objavia komiksoví hrdinovia stvárnení na cestách či s cestovateľskými artefaktami. Čísla stránok pasu budú vpísané do komiksových bublín, prispôsobený bude i typ písma.

Wilmèsová zdôraznila, že vláde ide nielen o propagáciu belgickej literatúry, ale aj o bezpečnosť dokladov. Belgické pasy podľa nej patria čo sa bezpečnostných prvkov týka k najlepším na svete, k poslednej úprave však došlo v roku 2008, kedy sa na pasy dostali motívy belgických miest. Častejšie zmeny podoby pasov a dopĺňanie bezpečnostných prvkov má podľa ministerky komplikovať prácu ich prípadným falšovateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok