Psychiatrička: Nie je bežné si nevypiť. Problém je v tom, že alkohol je súčasťou našej kultúry

TA3
1.2.2022 07:00

Počas pandémie sme sa rozpili ešte viac. Keď sa pitie stáva pravidelným, začína to byť problém. Podľa EUROSTATU minú slovenské domácnosti na alkohol 2,3 percenta svojich príjmov. Rekordérom v rebríčku sú Lotyši. Tí minú takmer päť percent. Na opačnom konci sú Taliani a Gréci. Čo robí alkohol s naším telom? O praktických prejavoch pitia sme hovorili so špecialistkou na závislosti psychiatričkou Luciou Žlnayovou.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Teoreticky je možné piť zdravo, pripustila psychiatrička. V prípade dospelého muža sa dá hovoriť o zdravom pití, ak vypije "do štrnástich jednotiek alkoholu". U žien je to o polovicu menej. Žlnayová vysvetlila, že jednotka alkoholu znamená deci vína, malý štamperlík tvrdého alkoholu, alebo malé pivo.

"To ako je moje pitie nezdravé, závisí aj od toho, akým spôsobom pijem. Či si dám jedno deci denne, alebo to vypijem naraz," vysvetlila lekárka. Problémové je práve nárazové pitie. "Alkohol je primárne toxiská látka," zdôraznila Žlnayová. Kým v malých množstvách má alkohol uvoľňujúci účinok, vo väčšom množstve škodí zažívaciemu traktu, pôsobí na hrmonálny systém, na obličky, čo pre organizmus nie je zdravé.

"V rámci našej kultúry momentálne ani nie je bežné si nevypiť. Keď poviem, že si neprosím, som podozrivá," povedala psychiatrička. Keď hovoríme o škodlivosti pitia, hlavným problémom podľa nej je, že alkohol je súčasťou našej kultúry. Je jedným zo základných kameňov našej zábavy, je jednou zo základných podmienok, ako sa uvoľniť, zároveň ho vnímame ako znak dospelosti. "Na jednej strane ľuďom ponúkame pitie, akonáhle má však človek s alkoholom problém, tak toho človeka odsúdime," skonštatovala Žlnayová.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

Témy: zdravie alkohol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok