Nepriaznivé počasie trápilo aj svet. Pre mrazy na Floride padajú zo stromov leguány

TA3
31.1.2022 12:27

Následky nepriaznivého počasia stále pretrvávajú v susednom Česku. Bez prúdu po víchrici zostali viaceré miesta. Situácia na železničných tratiach sa stabilizovala a vlaky opäť jazdia vo všetkých úsekoch. Počasie spôsobilo rozsiahle škody v Európe a vyžiadalo si dve obete na životoch.

Bez dodávky elektrického prúdu zostávajú u našich susedov tisícky domácností. V nedeľu zostalo bez prúdu približne 53-tisíc odberateľov, približne dve tisícky z nich energiu stále nemajú. V Pardubickom kraji energetici opravujú tri poruchy na vedení vysokého napätia. Naopak situácia na železniciach sa zlepšila. Hlavná trať medzi Českom a Slovenskom, ktorá bola pre popadané stromy neprejazdná, je opäť v prevádzke.

Víchrica Nadia spôsobila rozsiahle škody vo viacerých krajinách. V Poľsku bolo bez elektriny viac ako pol milióna ľudí. Popadané stromy zničili desiatky budov, áut aj niektoré lode. Podobná situácia bola aj v Nemecku, v Škandinávii či v Škótsku. V Nemecku si navyše vyžiadala jednu obeť.

Nezvyčajne chladné počasie so sebou prinieslo aj kuriózne situácie. Na Floride teplota klesla na tri stupne Celzia, čo je najmenej za posledných 12 rokov. Pre nízku teplotu padajú zo stromov leguány, ktoré strácajú v chlade niektoré životné funkcie.

"Ich telá v podstate začnú obmedzovať životné funkcie. Keď sa veľmi ochladí a leguány spia na konároch stromov, stratia schopnosť visieť a spadnú zo stromov na zem," povedala zamestnankyňa Zoo na Floride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok