Londýn sleduje situáciu na Ukrajine, avizuje sprísnenie sankcií voči Putinovmu okoliu

TA3 ČTK
31.1.2022 12:26

Británia by v prípade nových ruských "krokov proti Ukrajine" sprísnila sankcie mieriace na podniky a osoby s najužšími väzbami na Kremeľ.

V televíznom rozhovore to povedal námestník na britskom ministerstve financií Simon Clarke. Zároveň sa očakáva predloženie návrhu zákona, ktorý by umožnil rozšírenie protiruských sankcií. Kremeľ v reakcii pohrozil odvetou Londýnu za prípadný "útok proti ruskému biznisu".

"Jasne hovoríme, že ak Rusko podnikne ďalšie kroky proti Ukrajine, potom ďalej sprísníme sankčný režim mieriaci na podniky a ľudí s najbližšími väzbami na Kremeľ," povedal Clarke televízii Sky News.

Vyjadrenie nadväzuje na opakované varovania západných činiteľov, že za prípadné nové napadnutie Ukrajiny by Moskva zaplatila obrovskú cenu. Podrobnosti okolo sankčných plánov však stále vychádzajú najavo, pričom je veľká pozornosť venovaná možným dopadom na plynovod Nord Stream 2 či ruskej banky a tiež prípadným sankciám proti samotnému ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Tie minulý týždeň nevylúčila ani britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Paleta sankcií

Tá následne cez víkend oznámila, že vláda predloží parlamentu návrh zákona o rozšírení palety sankcií, ktoré Londýn môže na ruské záujmy uvaliť. Agentúra Reuters v tejto súvislosti podotýka, že britská metropola sa v posledných dekádach stala poprednou destináciou kapitálu z postsovietskych krajín, kvôli čomu sa jej niekedy prezýva Londongrad. Denník The Times minulý týždeň s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje napísal, že činitelia na americkom ministerstve zahraničí vecí v poslednej dobe vyjadrujú "zdesenie a frustráciu" nad neschopnosťou britskej vlády zakročiť proti prílivu ruských peňazí.

"Útok jednej krajiny na ruský biznis samozrejme prinesie odvetné opatrenia. Tie budú prijaté výlučne s ohľadom na naše vlastné záujmy, budú vychádzať z našich vlastných záujmov, pokiaľ to bude potrebné," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS.

Diskusie o nových protiruských sankciách reagujú na vojenské manévre pozdĺž ukrajinských hraníc. Moskva v blízkosti Ukrajiny zhromaždila okolo 100-tisíc vojakov, odmieta však, že by pripravovala inváziu. Zároveň hrozí bližšie nešpecifikovanými krokmi, pokiaľ Západ nevypočuje sériu požiadaviek ohľadom fungovania NATO, z ktorých tie hlavné sú pre spojencov úplne neprijateľné. Podľa Kyjeva ide Moskve o destabilizáciu Ukrajiny, skôr než o použitie vojenskej sily.

Zvyšovanie napätia

Vývoj dramaticky zvýšil napätie medzi Ruskom na jednej a Ukrajinou a jej západnými spojencami na druhej strane a viedol v posledných týždňoch k smršti diplomatických rokovaní. Tie majú tento týždeň pokračovať okrem iného telefonátom medzi Putinom a britským premiérom Borisom Johnsonom. Ten sa tiež chystá na cestu na východ Európy vrátane Ukrajiny, informujú britské médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok