Súd odročil pojednávanie s bývalým policajným funkcionárom Rehákom, proces bude vo februári

TA3 TASR
31.1.2022 11:27

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odročil pondelňajšie hlavné pojednávanie s bývalým riaditeľom Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefom Rehákom. Obžalovaný je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z dvoch skutkov prijímania úplatku.

Špecializovaný trestný súd Banská Bystrica 1140 px (SITA/Ján Viazanička)
SITA/Ján Viazanička

Ako uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, pondelňajšie hlavné pojednávanie bolo zrušené z dôvodu neprítomnosti obhajcu. Proces tak bude pokračovať 16. a 17. februára.

Proces s bývalým policajným funkcionárom sa začal na Špecializovanom trestnom súde v januári tohto roka, proti Jozefovi Rehákovi už vypovedal jeden z bývalých najvyššie postavených členov gangu sýkorovcov Martin Bihári. Podľa Biháriho mal obžalovaný za finančnú odmenu vynášať informácie z policajného prostredia. Rehák, prezývaný Dodo, vinu odmieta.

Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry sa jeden skutok obžaloby týka činnosti pre zločineckú skupinu sýkorovcov, kde sa mu kladie za vinu poskytovanie informácií z policajných zdrojov. Ďalšie dva sa týkajú prijímania úplatkov. Výška úplatkov sa v jednom skutku mala pohybovať na úrovni 16-tisíc eur a v druhom 17-tisíc eur.

Jozefa Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru, dnes už nebohý Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinili ich z korupcie a jednu osobu aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa Reháka zobral sudca Špecializovaného trestného súdu v decembri 2020 do väzby. Z nej sa dostal na slobodu v apríli minulého roku. V prípade uznania viny hrozí Rehákovi trest odňatia slobody od piatich do 12 rokov a prepadnutie majetku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok