Prezidentka poverila Naďa podpísaním obrannej dohody, do USA preto vycestuje delegácia

TA3 TASR
31.1.2022 10:14

Prezidentka SR Zuzana Čaputová už poverila ministra obrany Jaroslava Naďa podpísaním obrannej dohody s USA. Poverenie podpísala minulý piatok 28. januára. Potvrdil to jej hovorca Martin Strižinec. Podpis dohody sa očakáva vo štvrtok 3. februára. Do USA preto vycestuje slovenská delegácia na čele s ministrom obrany a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom.

Odobriť ju musí ešte národná rada

Prezidentka sa už skôr vyjadrila, že uzavretie dohody podporuje. Avizovala však, že zmluvu ratifikuje iba s interpretačnou doložkou o tom, ako SR zmluvu vykladá. Mala byť súčasťou splnomocnenia. Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany vlády SR a USA už odsúhlasila vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

„Sme veľmi vďační všetkým zodpovedným ľuďom a politikom, ktorí si uvedomujú opodstatnenie a potrebu tejto dohody pre užšiu spoluprácu s naším strategickým partnerom v oblasti obrany a bezpečnosti. Je to zodpovedný krok a silný odkaz o smerovaní Slovenska,“ uviedol Naď. 

Dohoda nesúvisí s dianím na Ukrajine

Minister zároveň odmietol spájanie rokovaní a schvaľovania zmluvy s aktuálnou situáciou na hraniciach Ukrajiny a Ruskej federácie. „Súčasné znenie dohody o spolupráci v oblasti obrany je výsledkom niekoľkoročných expertných rokovaní oboch strán, ktorý pripravovali odborníci z viacerých rezortov viac ako štyri roky,“ vysvetlil.

Podpis dohody je podľa ministra zahraničných vecí SR vyjadrením záujmu USA a SR spolupracovať v oblasti obrany za obojstranne dohodnutých podmienok. "Zapadá to do úsilia našich ozbrojených síl zvýšiť obranyschopnosť SR a NATO," uviedol.

Obaja ministri deklarujú, že dohoda plne rešpektuje suverenitu SR, ústavu a právny poriadok SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA alebo umiestnenie jadrových zbraní na území SR. „Dezinformačná kampaň, ktorá sprevádza dohodu, je intenzívna a smeruje na tie najsilnejšie ľudské emócie. Toto strašenie je úplne zbytočné,“ vyhlásil Naď.

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok