Calderón končí, novým mexickým prezidentom sa stane Nieto

SITA
1.12.2012 10:04

Novým prezidentom Mexika sa v sobotu oficiálne stane Enrique Peňa Nieto, ktorý zvíťazil v letných prezidentských voľbách sprevádzaných obvineniami z podvodov. Ľavicový kandidát Andrés Obrador totiž štyridsaťšesťročného Nieta obvinil z kupovania hlasov a ovplyvňovania médií.

Calderón končí, novým mexickým prezidentom sa stane Nieto
SITA

Nový prezident nahradí Felipeho Calderóna, ktorý v roku 2006 tesne porazil rovnakého súpera. Calderón už kandidovať nemohol, keďže ústava stredoamerického štátu umožňuje iba jedno volebné obdobie na čele takmer 114-miliónovej krajiny. Nieto krátko pred inauguráciou stihol vymenovať aj svoju nový, 20-členný vládny kabinet.

Calderónovo prezidentovanie bolo poznačené vypuknutím brutálnej vojny medzi drogovými kartelmi, ktorá si za jeho éry vyžiadala až 55-tisíc životov. Prezident si na pomoc povolal aj armádu, ani tá však nedokázala konflikt potlačiť a viaceré oblasti Mexika sa premenili na bojové zóny. Ekonomika za Calderónovej vlády rýchlo rástla, to však platí aj o miere chudoby, ktorá sa vyšplhala už na takmer 50 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok