V predčasných voľbách v Portugalsku zvíťazili vládnuci socialisti, hlasovať mohli aj ľudia s covidom

TA3 TASR
30.1.2022 21:17

Vládnuca Socialistická strana sa so ziskom 41,68 percenta hlasov stala prekvapujúco jasným víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Portugalsku. Oznámila to v nedeľu večer ústredná volebná komisia po sčítaní vyše 99 percent odovzdaných hlasov.

Socialisti si zároveň prvýkrát zabezpečili absolútnu väčšinu poslaneckých kresiel. V novom jednokomorovom parlamente (Assembleia da República) budú mať najmenej 117 z 230 poslancov. Najväčší opozičný subjekt, stredopravicová Sociálnodemokratická strana, získala iba 28 percent hlasov a zastupovať ju bude najmenej 71 poslancov.

Zisky všetkých ostatných strán boli jednociferné. Z menších strán si výrazne polepšila pravicovo-populistická Chega (Stačí), ktorá v roku 2019 získala 1,29 percenta hlasov, no tentoraz ju volilo až 7,15 percenta Portugalcov. Počet svojich poslancov tak zvýšila z jedného na najmenej 12. 

V predchádzajúcich voľbách na jeseň 2019 získali socialisti 36,3 percenta hlasov, PSD 27,8 percenta. Premiér António Costa, ktorý je pri moci od novembra 2015, a jeho menšinová vláda boli doteraz odkázaní na podporu menších ľavicových strán – marxistického Ľavicového bloku, komunistov a zelených. V predvolebnej kampani sľúbil, že nadviaže na svoju doterajšiu politiku a bude pokračovať v podpore ekonomiky, znižovaní sociálnych nerovností a stabilizovaní verejných financií.

Socialisti prisľúbili tiež zvýšenie minimálnej mesačnej mzdy, ktorú poberá viac ako 800 000 ľudí, na 900 eur do roku 2026. V súčasnosti je to 705 eur. PS chce tiež začať "celonárodnú diskusiu" o skrátení pracovného týždňa z piatich na štyri dni. Predčasné voľby vyhlásil vlani v novembri prezident Marcelo Rebelo de Sousa po tom, čo menšinová vláda neuspela v parlamente s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2022.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok