Protesty v Slovinsku si vyžiadali 15 zranených a 30 zatknutých

SITA
1.12.2012 09:34

Výsledkom piatkovej demonštrácie v slovinskej metropole Ľubľana proti úsporným opatreniam vlády a celkovej situácii v krajine je zranenie 15 ľudí a zadržanie ďalších tridsiatich.

Protesty v Slovinsku si vyžiadali 15 zranených a 30 zatknutých
SITA

Tí skončili v putách po tom, ako sa prítomní pred budovou parlamentu dostali do potýčok s policajtmi, ktorí museli použiť aj vodné delá a slzotvorný plyn. Podľa policajných zdrojov sa tak stalo vôbec po prvý raz od získania nezávislosti od niekdajšej Juhoslávie. Podľa dostupných informácií sa na piatkovej demonštrácii v hlavnom meste zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, ktorým sa nepozdávajú úsporné opatrenia vlády premiéra Janeza Janšu.

Tí do ulíc vyšli dva dni pred nedeľňajším druhým kolom prezidentských volieb, v ktorom sa stretnú úradujúci prezident Danilo Türk a expremiér Borut Pahor. V polovici novembra sa v Ľubľane konala zatiaľ najmohutnejšia demonštrácia, na ktorej sa zišlo približne 30-tisíc ľudí. Slovinsko sa podobne ako ďalšie členské krajiny eurozóny nachádza v ekonomickej kríze a bojuje s vysokou zadlženosť. Janšova vláda preto od svojho zimného nástupu presadzuje úsporné opatrenia, čo sa dotklo zamestnancov štátneho sektora v podobe osempercentného zníženia ich platov. Škrty sa dotkli sa aj sociálnych výhod či dôchodkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok