Niekoľkých členov Moslimského bratstva odsúdili na smrť

TA3 TASR
30.1.2022 18:06

Súd v Egypte v nedeľu udelil trest smrti desiatim členom zakázanej organizácie Moslimské bratstvo, ktorých uznal za vinných z prejavov násilia voči príslušníkom bezpečnostných zložiek v roku 2015.

Moslimovia modlidba vojaci Izrael jeruzalem protest 1141 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tento rozsudok musí ešte odobriť veľký mufti - najvyššia islamská právna autorita v štáte - predtým, ako ho súd potvrdí na pojednávaní 19. júna. Deviati z odsúdených mužov boli zadržiavaní; jedného odsúdili v jeho neprítomnosti. Čelili obvineniam z viacerých prípadov násilia voči polícii v roku 2015. V tomto období sa v Egypte odohralo viacero útokov namiereným proti bezpečnostným zložkám, pripomína AFP.

Hnutie Moslimské bratstvo bolo v Egypte úradne zakázané a označené za teroristickú organizáciu roku 2013 po tom, ako bol počas demonštrácií zosadený prezident Muhammad Mursí. 

Členovia a stúpenci hnutia sú odvtedy vystavení tvrdým zásahom egyptských úradov. Mursí, ktorý bol tiež členom Moslimského bratstva, zomrel v roku 2019 po tom, ako skolaboval počas súdneho pojednávania.

Trest smrti pre odsúdených z radov civilného obyvateľstva v Egypte vykonávajú obesením. Táto krajina minulý rok podľa známych údajov zaznamenala tretí najvyšší počet popráv po Číne a Iráne, píše AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok